Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

En digital eldsjäl

Exempelbild

Skönheten ligger i betraktarens ögon och hur man väljer att se på saker. Någon som fångar det vackra i vardagliga ting är Milton König. Milton har vuxit upp i Nässjö och flyttade under en period till Jönköping. Han hade under hela sin uppväxt hört kommentarer om att Nässjö var fult och tråkigt. Men flytten från hemstaden gav perspektiv.

Det var först när jag flyttade härifrån som jag fick lite perspektiv. Det var inte sämre här än på något annat ställe. Så det var när jag flyttade tillbaka till Nässjö som jag startade instagramkontot @nassjostad och facebookkontot med samma namn.

Milton kände att han hade fått nog av den slentrianmässiga och, som han tyckte, något dåliga inställningen som människor hade till sin egen stad och ville genom sina bilder visa hur han såg på staden och bevisa motsatsen.

Först hade jag tänkt att jag skulle ut och promenera för att få motion men sen blev det att jag började fota och nu gör jag det nästan varenda gång.

Han startade sina konton sommaren 2019 och har idag mer än 1000 följare på instagram och 1600 följare på facebook.

Egentligen gör jag det för min egen skull. Sen är det roligt om folk gillar mina bilder men det spelar ingen roll.

Miltons bilder har även blivit publicerade i lokaltidningen Smålands Dagblad när han fångade ett häftigt väderfenomen som svepte in över Nässjö.

Ibland har jag tur och fångar något på bild men oftast brukar jag tänka ut bilden innan jag tar den. Alltså hur jag ska redigera den. Och även vilken färg jag ska ha på en emoji. Jag vill att det ska bli en helhet. Det är inte alltid jag lägger ut bilden direkt. Mitt flöde följer ingen kronologisk ordning.

Miltons bilder har den unika kombinationen av att vara coola med originella skärningar, en liten touch av svensk melankoli fast med en stor portion värme och kärlek. Och hans konto är en kärleksförklaring till Nässjö.

Jag får mycket inspiration från Lana Del Rey, vilket en del kan uppleva som lite sorgset men jag är inte sorgsen! Jag ser en bild jag vill fånga. Sen går jag in i en app och kollar på olika filter och när jag hittat en färgton eller stämning som jag gillar så går jag tillbaka och drar i reglagen för att få bilden som jag vill ha den. Jag använder flera olika program för att få till bilden som jag vill ha den.

Förutom Nässjö stad-kontot, där de flesta av bilderna är både fotade och redigerade med mobilen, har Milton startat fler konton i sociala medier, där han publicerar andra bilder som inte är kopplade till Nässjö.

Nu har jag köpt ett nytt objektiv till min systemkamera så nu kanske den får följa med ut på promenaderna också.