Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Hantverksprogrammet

På Brinellgymnasiets Hantverksprogram kan du läsa till antingen frisör eller hår- och makeupstylist. Våra lärare har goda erfarenheter från yrkeslivet och en gång i veckan får eleverna chansen att pröva sin färdigheter när skolans frisör- och skönhetssalong är öppen.

På Hantverksprogrammet får du både en teoretisk och praktisk utbildning. Du ska tycka om att arbeta med människor, ha en god stil- och formkänsla samt en skapande förmåga. Här får du en god grund för att börja arbeta som antingen frisör eller hår - och makeupstylist efter utbildningen. I årskurs 2 och 3 är eleverna på praktik en dag i veckan, vilket ger en bra inblick i arbetslivet och ger goda möjligheter till jobb efter studenten. Utöver praktiken håller skolans frisör- och skönhetssalong öppet en gång i veckan. Då är allmänheten välkommen för en behandling hos våra elever.

Nationella inriktningar

På Hantverksprogrammet väljer du inriktning i samband med att du söker gymnasieprogram i årskurs 9.

Du får lära dig grunderna i det som en frisör bör kunna såsom klippning, färgning, permanent, långhårsuppsättning med mera. Träning sker på kunder i skolans salong, modeller och dockor. De frisörtekniska ämnena är både teoretiska och praktiska. Vi tränar dessutom på service och försäljning, samt på hantering av kundrelaterade situationer. Undervisningen sker i ändamålsenliga och fräscha lokaler. Vi har fullgod ventilation både när det gäller luftväxling och vid tillredningsplatserna. Vi undervisar om ergonomi och om hur du kan hantera kemikalier på ett bra sätt. Lärarna har lång erfarenhet från branschen och yrkeslivet.

Sista terminen i årskurs 3 erbjuds eleverna att göra ett delprov. Provet bedöms av frisörföretagarnas utbildningsnämnd och bekostas av eleven själv.

Under utbildningen kommer du att lära dig både praktiskt och teoretiskt inom naglar, makeup, mode och hårstyling. Du kommer också att få utbildning inom försäljning och service då kundkontakt är en viktig del i yrket. Du får möjligheten att göra examensprov med gelnaglar som gör dig till diplomerad nagelterapeut, makeupartist eller style advisor.

Träning sker på dockor, klasskamrater och kunder i skolans salong. Stor vikt läggs dessutom på service, försäljning, produktkännedom samt förståelse och kunskap i hantering av olika kundrelaterade situationer. Undervisningen sker i ändamålsenliga och fräscha lokaler. Vi har fullgod ventilation, både när det gäller luftväxling i lokalen och vid respektive arbetsplats. Eleverna jobbar i en miljö med full dagsljusbelysning. Lärarna har lång erfarenhet från branschen och yrkeslivet.

Välkommen till vår salong!

Under utbildningen får eleverna träna på att möta kunder i skolan egen skönhetssalong som är öppen för allmänheten.

För mer information och tidsbokning,

APL - arbetsplatsförlagt lärande

Vi verkar för ett nära samarbete med näringslivet. För att öka kunnandet inom yrket är en omfattande och väl genomförd arbetsplatsförlagd utbildning en viktig del. Under en sammanhängande treveckorsperiod i årskurs 1 och en dag i veckan under årskurs 2 och 3 praktiserar du på en salong.

Utlands-APL

Vi har ett samarbete med salonger på Malta, där det finns möjlighet att göra en del av sin APL i årskurs 3. Det görs genom EU-programmet Erasmus+.

Entreprenörskap och företagande - UF

Under tredje året får du möjlighet att starta ett företag som du, tillsammans med andra, driver under ett år. Går företaget bra tillfaller vinsten dig och dina UF-kollegor.

Vidare studier

Förutom att programmet förbereder dig för yrkeslivet ger det även grundläggande behörighet till högskola. Till många universitets- och högskoleutbildningar krävs dock fler kurser än den grundläggande behörigheten. Det varierar beroende på vilken utbildning du söker.

Utbildningsplan

Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 100 p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 , 100 p
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, 100 p
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3, 100 p

Programgemensamma ämnen
Entreprenörskap, 100 p
Hantverk – introduktion, 200 p
Tradition och utveckling, 100 p

Inriktningskurser
Frisör 1, 200 p
Material och miljö, 100 p
- Frisör
Frisör 2, 200 p
Frisör 3, 200 p
Frisör 4, 200 p
Frisör 5, 200 p
Frisör 6a, 100 p

Inriktningskurser
Frisör 1, 200 p
Material och miljö, 100 p
- Hår- och makeupstylist

Hår och makeupstylist 2, 200 p
Hår- och makeupstylist 3, 200 p
Formgivning 1, 100 p
Formgivning 2, 100 p
Personlig försäljning 1, 100 p
Personlig försäljning 2, 100 p
Design 1, 100 p

Individuellt val, 200 p

Gymnasiearbete, 100 p

Ansökningskoder vid gymnasieval
HV - Hantverksprogrammet (frisör och hår- och makeupstylist)
IMVHV - Individuellt alternativ riktat mot HV

Kontakt

Expandera Minimera

Arbetslagsledare
Anneli Lindholm
0380-51 83 96
anneli.lindholm@nassjo.se

Studie- och yrkesvägledare
Anna Ferngren Porss
0380-51 79 42
anna.ferngren-porss@nassjo.se

Rektor
Marcus Nordal
0380-51 83 35
marcus.nordal@nassjo.se

Ansökningskoder vid gymnasieval
HV - Hantverksprogrammet (frisör och hår- och makeupstylist)
IMVHV - Programinriktat val mot HV


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.