Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Utställning: Vid dammens rand - Ebba Svensson 6 april - 11 maj

Växtlighet i olika toner av grönt mot en grön bakgrund.

Foto: Nora Bencivenni / Galleri Magnus Karlsson

I Ebba Svenssons måleri finner vi ett nyskapande konstnärskap där nya metoder kombineras med en en drömsk impressionistisk stil.

Ebba Svenssons utställning Vid dammens rand är inspirerad från en regnig dag i Krapperupps park. Just dammen var vid denna tid överväxt med andmat, en slags växtlighet som tog över hela dammen. När regndropparna träffade dammytan bildades en märkligt vacker mönstrad stjärnhimmel. Detta blev inspirationen för denna serie målningar.
Målningarna utgår från fotografier men under tiden som arbetet med de stora målningarna pågått har målningarna utvecklats. Ebba Svensson utforskar måleriet snarare än att förhålla sig fotorealistiskt till ett motiv även om den drömska känslan från fotografiet kan finnas kvar.
Ebba Svenssons måleri kan beskrivas som en slags drömsk impressionism då nyanser och valörer är helt avgörande för upplevelsen. Hon utforskar som impressionisterna måleriet på ett utforskande och nyskapande sätt men hennes sätt att lösa upp bildytan är mer lik postimpressionismens. Mycket av spänningen i Ebba Svenssons lyhörda måleri handlar om hur det föreställande och avbildande ges upp till förmån för det drömska. I måleriet finns mönsterspår av organiska växter som slingrar sig men måleriet balanserar hela tiden mellan denna avbildning och flerdimensionella upplösning. Detta på samma gång föreställande och upplösta måleri tillsammans med färgernas vibrerande lyhördhet utmanar betraktarens
fantasi och perception.

Ebba Svensson (f. 1997 i Vejby, Sverige) bor och arbetar i Stockholm. Hon har mottagit flertalet stipendier för sin konst. Hon har studerat på Umeå konstskola, Munka konstskola och Kungl. Konsthögskolan. Utställningen på Nässjö konsthall är hennes första separat utställning sedan hon tog sin masterexamen från Kungliga konsthögskolan våren 2023. Ebba Svensson representeras av Galleri Magnus Karlsson och hennes nästa utställning blir på Market Art Fair i Stockholm.

Vernissage. 6 april kl 12-14
Utställning: 6 april - 11 maj
Guidade visningar: 8-9 april kl 12-12:15

Plats

Nässjö konsthall, Nässjö

Pris

Fri entré

Webbplats

Kontakt

Konsthallsansvarig,
elisabet.osth@nassjo.se
0380-51 82 45

Kulturassistent,
ninni.forssmed@nassjo.se
0380-51 86 24