Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Militär närvaro i närområdet under april-maj

För att öka vår militära förmåga och Sveriges förmåga att ge och ta emot internationellt stöd genomförs i perioden 22 april till 24 maj ett flertal övningar i Småland och Östergötland. Helikoptertransporter mellan militära flygfältet i Hagshult och Kvarn i Borensberg ger risk för störning bland djurhållningsgårdar i vår kommun.

Övningarna är en del i Natos större övningsserie
Steadfast Defender 24. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakter gällande respektive övningsverksamhet

För frågor kopplat till övningen i stort — kontakta kommunikationsansvarig Joakim Elovsson ast-komm@mil.se. För frågor kopplat till helikoptertransporter — kontakta Helikopterflottiljen Linköping 013-28 38 94.
Mer information finns på Försvarsmaktens webb
forsvarsmakten.se/swiftresponse24

Omfattningen på militärövningen

Militärövningen består i att öva på att flytta trupper över Atlanten från Nordamerika till Europa. Övningarna innefattar förband från Sverige, USA, Italien, Spanien och Ungern.

Transporter till och från övningsområdet kan komma att förekomma även utanför övningens start- och sluttid.

Högljud aktivitet kommer ske i samband med skarpskjutning på övningsfälten i Eksjö och Skillingaryd.

Natos övningsserie Steadfast Defender pågår från mitten av januari till juni och är den största Natoövningsserien på decennier. Övningen har planerats i flera år och genomförs för att tydligt visa upp alliansens förmåga att avskräcka motståndare och demonstrera Natos förmåga att förstärka Europa.