Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Kommunen firar Offentliga måltidens dag – med fokus på hållbarhet och smakglädje

Exempelbild

Torsdag 19 oktober firas Offentliga måltidens dag i kommunen. Då uppmärksammas den viktiga roll offentliga måltider spelar i vårt samhälle – från förskolor till äldreboenden

Dagen instiftades av Måltidsakademien och syftar till att lyfta fram de offentliga måltidernas viktiga roll i att främja hälsa och hållbara matvanor. Årets tema - Höstens färger och säsongens frukt och grönt - ger möjlighet att upptäcka smaker från säsongens bästa råvaror.

På Norråsaskolan firas dagen med en extra festlig lunch, och på plats för att delta är Kenneth Johansson, förvaltningschef vid tekniska serviceförvaltningen, nämndordförande Eric Wågman, rektor Peder Holm, områdeschef Susanne O'Reilly samt kost- och måltidsutvecklare Jessica Käll. Elever och skolpersonal deltar också i firandet.

- Offentliga måltider är ett kraftfullt verktyg för att främja hälsosamma och hållbara vanor. Genom att använda lokala och säsongsanpassade råvaror vill vi visa att det går att kombinera goda smaker med klimatsmarta val, säger Jessica Käll som är kost- och måltidsutvecklare i Nässjö kommun.

Den festliga måltiden på skolorna inkluderar en smakrik kycklinggratäng med ugnsrostade morötter och bulgur, följt av säsongens färska frukter som dessert. Valet av temat för årets firande bygger på elevernas önskan om mer färsk frukt i matsalen, något som framkom i en enkät om skolmaten tidigare i år.

Förutom skolorna deltar även kommunens restauranger och äldreboenden i firandet. Där serveras samma kycklinggratäng, men med klyftpotatis och fruktsallad med dajmgrädde som dessert.

Offentliga Måltidens Dag infaller årligen den tredje torsdagen i oktober och firas i hela landet för att belysa de offentliga måltidernas betydelse för både folkhälsa och hållbar utveckling.