Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Ädelgranar planteras för att säkra julstämningen

Närbild på en julgran med belysning.

Bilden är en genrebild.

Nässjö kommun planterar ädelgranar i kransorterna. Ädelgranarna kommer med tiden ersätta de traditionella, tillfälliga granarna och ge julstämning till alla invånare.

Runt jul är det tradition i många orter i Nässjö kommun att ha en stor gran i centrum. Men kommunen har haft allt svårare att hitta stora, fina träd som dessutom går att nå med kranbil – ett problem som många kommuner i Sverige brottas med.

Att leta efter granar, såga ner och frakta dem kräver dessutom mycket resurser. Även miljön påverkas negativt på grund av maskinerna som används och de nedfällda träden som inte längre kan ta upp koldioxid från luften.

Samarbetar med samhällsföreningar

Tillsammans med samhällsföreningar har Nässjö kommun kommit fram till en långsiktig lösning på problemet. För att säkerställa julstämningen planteras ädelgranar som med tiden kommer ersätta de tillfälliga granarna. Fram till att ädelgranarna växt till sig kommer kommunen fortsätta sätta upp granar på traditionellt vis.

Samhällsföreningarna har bland annat hjälpt till att hitta de bästa platserna för de nya granarna. I Malmbäck planterades ädelgran förra året, i samband med att centrum fick en upprustning. Mikael Lägermo, ordförande i Malmbäcks samhällsförening, är en av dem som varit involverade i processen.

– Dialogen med kommunen innan omändringen fungerade utmärkt. Även om inte alla i min generation kommer hinna se granen i dess fulla höjd så är själva grunden i beslutet helt rätt, att vi planterar istället för att hugga ner gran efter gran, säger Mikael Lägermo.

Julbelysning från kommunen

Grantypen kallas för Edith och är en blågran som tillhör släktet ädelgranar. Edith är snabbväxande och tätvuxen, blir 10–15 meter hög efter cirka 10 år och stannar på den höjden.

Inne i Nässjö kommer traditionen med en tillfällig julgran att fortsätta och bidra till julstämning i kommunens största tätort, även om storleken på granen kommer att minska något. Kommunen sätter som vanligt upp belysning i granarna i juletid.

– Genom att plantera ädelgranar skapar vi en hållbar lösning som sprider julstämning för alla som bor i Nässjö kommun. Det är ett långsiktigt val för att värna både miljön och allas trivsel, säger Joel Spångby, chef för samhällsbyggnadsavdelningen på Nässjö kommun.

Så påverkas orterna

Anneberg: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2024 på grönytan norr om Semaforen.

Bodafors: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2025 föreslås, inget beslut än.

Flisby: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2025 föreslås vid lekplatsen, inget beslut än.

Forserum: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2025 vid Järnvägsparken.

Fredriksdal: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2025 i grönytan bredvid förskolan.

Grimstorp: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2025 på samma tomt närmare genomfartsvägen.

Malmbäck: Årets gran minskar i höjd. Plantering gjordes 2023 vid torget.

Nässjö: Höjden på granen minskar från 10 meter till 8–10 meter.

Ormaryd: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2024 i lekplatsytan.

Sandsjöfors: Befintlig gran börjar bli för stor. Plantering 2024 i närhet av befintlig.

Solberga: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2024 i lekplatsytan.

Stensjön: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2024 vid lekplatsen.

Äng: Årets gran minskar i höjd. Plantering 2025 vid lekplatsen.