Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Nässjö klättrar till nionde plats i årets Kommunvelometer för små kommuner

Exempelbild

Nässjö kommun har tagit flera kliv framåt i Cykelfrämjandets Kommunvelometer och landar på nionde plats i kategorin för små kommuner. Det är en förbättring från fjolårets fjortonde plats, vilket tydligt visar att satsningarna på cykelvänlig infrastruktur börjar ge resultat.

– Vi lägger verkligen stort fokus på att göra det enklare och säkrare för cyklister här i Nässjö, säger Jonas Funkquist, trafikingenjör vid tekniska serviceförvaltningen. Allt från utbyggnad av cykelvägar till ökad trafiksäkerhet vid cykelöverfarter ingår i vår planering.

Kommunvelometern är en årlig granskning av cykelvänlighet i svenska kommuner som genomförs av Cykelfrämjandet. Nässjös klättring i rankingen är ett kvitto på kommunens målmedvetna arbete för att förbättra cykelinfrastrukturen, som bland annat inkluderar nya cykelvägar och bättre skyltning.

- Vi satsar också på fler cykelparkeringar och förbättrad belysning längs cykelstråken, fortsätter Funkquist. Det ska vara både tryggt och smidigt att välja cykeln som transportmedel i Nässjö.

Nässjö kommun har även lanserat kampanjer för att uppmuntra invånarna att välja cykeln i vardagen, något som bidragit till den positiva utvecklingen. Kommunen kommer att fortsätta förbättra förutsättningarna för cyklister och under hösten ska den reviderade trafikstrategin antas i kommunfullmäktige. Målen i trafikstrategin är:

  1. Andelen resor med gång-, cykel- och kollektivtrafik inom, till och från Nässjö stad ska öka medan andelen resor med bil ska minska.
  2. Trafikmiljöer där barn och unga rör sig i stor utsträckning ska vara trafiksäkra.
  3. Det ska vara enkelt och säkert att gå och cykla till angelägna målpunkter i Nässjö stad och de större kransorterna.
  4. Vägbunden kollektivtrafik ska vara robust, tidtabellen ska kunna hållas.
  5. Halterna av bensen, kvävedioxid och partiklar (PM10) ska inte överskrida riktvärdena i miljömålet Frisk luft.

Cykel- och gångtrafik i Nässjö kommun