Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Utmaningen Gå och cykla till skolan är tillbaka

Exempelbild

Den 16 september startar en ny omgång av den populära utmaningen Gå och cykla till skolan – en viktig satsning för att främja hälsa, trafiksäkerhet och miljö. Alla grundskolor i Nässjö kommun, från förskoleklass till årskurs 6, deltar och utmanar varandra i att välja hållbara färdsätt till skolan.

Tävlingen – så fungerar det

Under perioden 16-27 september får varje klass poäng när eleverna går, cyklar eller använder kollektivtrafik för att ta sig till och från skolan. Klasserna tävlar om titeln Bästa klass, där vinnarna belönas med 5 000 kr att använda till en rolig aktivitet tillsammans. Dessutom finns ett pris för Bästa skola.

Nässjös elever deltar även i Trafikkalenderns nationella utmaning, där skolor från hela Sverige tävlar mot varandra.

Syftet med utmaningen

Förbättrad trafiksäkerhet: Mindre biltrafik i skolans närområde skapar en tryggare trafikmiljö för barnen.

Hälsosammare barn: Genom att gå eller cykla får barnen daglig motion, vilket bidrar till en bättre hälsa och välmående.

Miljömedvetenhet: Att välja hållbara färdsätt som gång, cykel eller buss bidrar till en renare miljö och minskade koldioxidutsläpp.

Ett gemensamt initiativ

Utmaningen Gå och cykla till skolan är en del av Trafikkalendern, Sveriges största läromedel om barn och trafik. I Nässjö arrangeras satsningen i samarbete mellan kommunens grundskolor, tekniska serviceförvaltningen och kommunledningskontoret. Detta är en viktig del i Nässjö kommuns övergripande arbete med att skapa en trygg och hälsosam uppväxtmiljö för alla barn och unga, i enlighet med kommunens fokusmål.

Gå och cykla till skolan - information och regler