Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Otrygghet

Frågan ställd till: Alla partier

Fråga

Jag är 43 år, har någorlunda breda axlar, och är inte ett vad jag tror är ett typiskt rånoffer.

Jag vågar ändå inte vara ute och centralt i Nässjö efter 21.00. Oavsett dag.

För ett par veckor sen höll en av mina vänner på att bli knivrånad vid stationen, 21.00, en tisdag.

Så när tror ni att jag kommer känna trygghet igen?

Signatur: Per

Svar från SAFE

När du känner trygghet kan jag inte svara på. Jag tycker i alla fall det är bra att du inte är rädd för det kan förlama en.
Nässjö har sin beskärda del av kriminella och personer som inte kan uppföra sig.
Normalt är det ingen fara att gå i Nässjö efter kl 21. För det mesta är det inte en enda människa ute på sta´n och ej heller på järnvägsstationen på kvällarna. Jag tycker det oftast är dött.
Själv tänker jag att jag ska vara uppmärksam.
Jag är nattvandrare och någon gång har jag känt obehag, men då är vi ju flera som går tillsammans.
Järnvägsstationen har ju ordningsvakter/väktare (minns inte vilket), men det är ju inte alltid de är där utan vissa oregelbundna tider.
Polisen är ju huvudansvarig för att motverka kriminalitet. Kommunen gör så gott den kan via socialtjänst och skola. Det finns personal som på olika sätt jobbar med trygghetsfrågor inom dessa förvaltningar och även inom kommunledningskontoret.
Kommunen har jobbat mycket med att buska ur, förbättra belysning osv för att överblicken ska bil bättre då det är mörkare ute.
Men när du åter kan känna trygghet efter brottet mot din vän kan jag inte säga. Det blir individpsykologi är där är jag amatör. Många säger att bästa sättet är att möta det man är otrygg inför. Det visar sig att värsta-scenariot inte inträffar - KBT brukar det kallas.
I ditt fall kanske börja med att göra promenaderna efter kl 21 med en vän.

Besvarad 9 september 2020 av Uno Kenstam, SAFE

Svar från Miljöpartiet

Hej Per!

Tack för din fråga. Jag beklagar det som hände din vän. Det ska givetvis ingen behöva råka ut för i Nässjö eller någon annanstans heller, för den delen.
När man upplever trygghet är ju en väldigt individuell känsla.
Kring Resecentrum i centrala Nässjö kommun, så finns det relativt ofta ordningsvakter/väktare som rör sig kring stationsområdet och på tågperrongerna. Det brukar jag själv observera dagtid, eftersom jag tågpendlar morgon/eftermiddag mellan Nässjö och Bodafors.

Polisen befinner sig i centrala Nässjö och kring Resecentrum relativt ofta. Nattvandrarna rör sig även ute i Nässjö tätort, under framförallt helger.
Men självklart kan vi göra ännu mer för tryggheten i kommunen. Bland annat genom att ha belysning under kvällstid, på fler ställen.

Miljöpartiet har vid flertalet tillfällen under de senaste åren föreslagit en satsning på en Fältverksamhet i Nässjö kommun. Kanske är det värt att titta på det förslaget igen. Fördelen med "Fältare" är ju just att de kan bygga upp en långsiktig relation med barn och ungdomar och finnas som en trygghet på stan.


vänliga hälsningar Rikard Salander

Besvarad 9 september 2020 av Rikard Salander

Svar från Socialdemokraterna

Hej och tack för frågan!
Att svara rakt på när du kan känna trygghet igen är en fråga som inte låter sig besvaras av oss som förtroendevalda. Trygghet är en känsla och människors känsla ska respekteras. Detta till trots så arbetar vi i kommunen på olika sätt med att skapa trygghet.
Tyvärr är det så att inte alla människor respekterar varandra och vad som är ditt eller mitt. Beklagar det som hände din vän.
Mycket av det trygghetsskapande arbetet som görs är just för att vi ska kunna röra oss i vår fina kommun.
Vi jobbar med trygghetsvandringar för att kartlägga platser som upplevs otrygga. Stationen är ett område som vi tillsammans med andra aktörer (polis, fastighetsägare och kommun) arbetat med. När något sånt händer som du beskriver är det viktigt att det också görs en polisanmälan. Det är lätt att tänka att det är betydelselöst. Så är det inte det ger en bild av de platser som upplevs otrygga och insatser kan göras.
Vi arbetar i kommunen inom många olika områden. Alla olika insatser låter sig inte rättvist beskrivas i ett svar här. Du är alltid välkommen att höra av dej med frågor.

Besvarad 11 september 2020 av Anna-Carin Magnusson, S

Svar från Kristdemokraterna

Tack för din fråga.
Det är aldrig acceptabelt att det offentliga rummet skapar otrygghet, jag förstår din oro, då din vän blev utsatt.
Det ska inte spela någon roll vem du är eller om axlarna är breda, alla ska kunna känna sig trygga.
Det behövs krafttag mot kriminaliteten, men det är främst på Nationell nivå, med flera anställda Poliser, insatser mot knark och droghandel, Lagstiftning.

I Nässjö kommun arbetas det med förebyggande insatser, för att unga inte ska hamna snett i livet utan kunna växa upp tryggt.
Stärkt föräldraroll,2 miljoner extra Satsade vi i förra budgeten, det har du kanske läst om i Dagbladet?
Ett starkt föreningsliv är oerhört viktigt, mötesplatser som är trygga och med goda förebilder.att få uppleva och känna gemenskap. Med inkludering, och generationsöverskridande arbete Tillsammans med civilsamhällets bygger Vi den Värdegrund som behövs i arbetet med en stark och hållbar Demokrati.
Samarbete med Polisen med ökad närvaro vid otrygga platser är Också viktigt.

Att växa upp i trygga familjer är grunden för barn och unga, det är vid samtalen hemma vid köksbordet det börjar många gånger.
Där föräldrarna inte räcker till, där ska vi stötta. Återigen, där är föreningslivet väldigt viktigt.

Att kontakter tas så vi får information om var otrygghet upplevs är också viktigt.
Det kan innebära att belysning eller kameror sätts upp eller att andra åtgärder behövs.
Jag hoppas du snarast upplever trygghet.

Besvarad 15 september 2020 av 15/9 Laila Norss KD

Svar från Sverigedemokraterna

Hej Per

Den känslan som du beskriver delar du med många av kommunens invånare.

Vi har fått en helt ny karaktär av brottsligheten i Sverige. Det är en typ av våld som vi haft till ringa del eller knappast alls tidigare, typ vapenvåld, gängkriminalitet, personrån(ofta mot ungdomar och äldre), knivdåd och överfallsvåldtäkter,

Som exempel kan nämnas att:

2018 anmäldes drygt 22 400 sexualbrott.

Anmälda våldtäkter har ökat från 4749 st. år 2007 till 7960 st. år 2018 (21 anmälningar varje dag).

Antalet rån mot unga har mellan 2015 – 2018 ökat med 75%

2018 var antalet skjutningar 306 st.

Antalet sprängdåd har fördubblats på ett år. Inget annat land i västvärlden kommer i närheten av siffrorna som Sverige har.

Antalet bilbränder har nästan fördubblats på 10 år. År 2007 var det 843 st. 2017, 1457 st.

Enligt BRÅ stod personer med utländsk bakgrund för 31 procent av samtliga brott mellan 1985-1989. I en ny undersökning har andelen ökat till 58 % under perioden 2013 – 2017.

Det här är en skrämmande utveckling och något som måste stävjas.

I Nässjö är vi bland de sämre kommunerna i landet när det gäller antalet våldsbrott och väldigt oroande är att antalet anmälningar. När det gäller narkotikabrott har det fördubblats i år.

Tillbaka till svaret på din fråga, när du kommer känna trygghet igen, är svaret att det kommer tyvärr att dröja.
Innan vi kan komma tillrätta med problemen kommer det bland annat krävas hårdare tag mot kriminella personer, hårdare straff. Invandringen måste ha ett nettominus och vi måste utvisa utlänningar som begår grova brott.

Mvh

Magnus Hellström
SD Nässjö

Besvarad 17 september 2020 av Magnus Hellström


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.