Publicerad:
Ny socialtjänstlag börjar gälla 1 juli. Nässjö kommun förbereder för framtiden.

Den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft och den kommer att innebära en omställning av den sociala välfärden. Nässjö kommun har redan påbörjat arbetet med att ställa om och målet är tydligt: ett socialt arbete som är mer tillgängligt, förebyggande och hållbart.
Den nuvarande socialtjänstlagen har funnits sedan 1982. Mycket har förändrats sedan dess. Dagens samhällsutmaningar ser annorlunda ut och det är färre människor som ska lösa fler och mer komplexa uppgifter. Därför behövs nya verktyg för att ge kommuninvånarna det stöd de behöver i tid.
- Den nya lagen ger oss en chans att tänka nytt och hitta bättre sätt att möta invånarnas behov. Det handlar inte bara om att tolka lagtexten utan om att förändra hur vi faktiskt arbetar, säger Johanna Åkesson, projektledare för omställningen i Nässjö kommun.
Omställningen har kommit igång
Den nya lagen syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, lättillgänglig, kunskapsbaserad, jämlik och jämställd. Och Nässjö kommun har redan börjat ställa om. Inom socialförvaltningen pågår ett brett arbete med att kartlägga nuläge, utveckla nya arbetssätt och involvera fler i kommunen.
Redan under 2024 har arbetet startat med att se över insatser, rutiner, målgrupper och samverkan. Fokus ligger på att hitta lösningar som både fungerar för dagens invånare och är hållbara över tid.
Vad betyder det för Nässjös kommuninvånare?
För kommuninvånare kommer den nya lagen att märkas på flera sätt, men inte direkt den 1 juli. Den som söker stöd från socialtjänsten gör det på samma sätt som tidigare. Ändringarna kommer steg för steg och handlar framför allt om hur kommunen arbetar på lång sikt.
Målet är att det ska bli enklare att komma i kontakt med socialtjänsten, att stödet ska bli tydligare och att vissa insatser ska kunna erbjudas tidigt, utan att man först behöver gå igenom en omfattande utredning.
- Det ska vara lätt att göra rätt, både för invånare och för medarbetare. Om vi blir bättre på att fånga upp signaler tidigt kan vi också minska behovet av mer ingripande stöd senare, säger Johanna Åkesson.
Hela kommunen behövs i omställningen
Arbetet med omställningen kommer att pågå under flera år. Nästa steg är att involvera fler delar av kommunen, utveckla arbetet tillsammans med invånare och ta fram nya former för samverkan med andra aktörer, till exempel Nässjös föreningsliv.
- Det här behöver vi göra tillsammans. Det är en fråga för hela kommunen, inte bara för oss som arbetar inom socialförvaltningen. Det handlar ytterst om vilken typ av samhälle vi vill vara med och skapa, avslutar Johanna Åkesson.

Johanna Åkesson, projektledare vid socialförvaltningen i Nässjö kommun