Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Processen steg för steg

Medborgarbudget börjar med idéinlämning och avslutas med en invigning av de förslag som fått flest röster. Men hur går hela processen till?

Formulera din idé och lämna in förslaget

Medborgarna lämnar in sina idéer till kommunen, antingen en och en eller flera tillsammans. Det går att lämna in förslag på flera olika sätt. Idéerna ska utveckla samhället och göra platsen attraktiv. Det anordnas också kreativa idémöten där de som medverkar kan spåna tillsammans i grupp.

Nässjö kommun bearbetar, finslipar och kostnadsberäknar idéerna i dialog med de som lämnat förslag. För att ett förslag ska gå att rösta på ska det uppfylla de utsatta kriterierna.

Rösta på dina favoriter

Nu är det dags för de boende i planeringsområdet att bestämma vad pengarna ska gå till. En omröstning anordnas. De boende röster på de förslag de tycker är bäst om och tror skulle vara bäst för sin kommundels utveckling.

Genomförande och invigning

De förslag som får flest röster och ryms i budgeten genomförs. När förslagen är färdiga uppmärksammar vi det med invigning tillsammans. Då firar vi att era idéer har blivit verklighet.

Hur ska vi arbeta med medborgarbudget?

Nässjö kommun har tolv planeringsområden där medborgarbudget ska genomföras. Områdena består av de största orterna i kommunen med omgivande landsbygd. Arbetet med medborgarbudget riktar sig till områden som utgår ifrån Bodafors, Forserum, Anneberg, Malmbäck, Ormaryd, Solberga, Grimstorp, Fredriksdal, Flisby, Äng, Sandsjöfors och Stensjön. Varje år genomförs en medborgarbudgetprocess i en eller två av dessa områden beroende på områdets storlek.

2022 kommer medborgarbudget till Bodafors.

Kontakt

Expandera Minimera

Projektledare
Simon Dagson
0380-51 83 03
simon.dagson@nassjo.se