Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Krisberdskap och civilt försvar

Frågan ställd till: Alla partier

Fråga

Hej
I Nässjö kommuns nödvattenplan finns information om förberedda trygghetspunkter, var finns dessa och hur informeras invånarna om placeringen
Har kommunen en krigsorganisation (inte krisorganisation/krisledningsnämnd) i händelse av krigsfara/krig (regeringsformen kap. 15)
Samtliga hushåll i Sverige har fått broschyren "Om krisen eller kriget kommer", där vi uppmanas att ha hemberedskap i minst sju dygn, gör kommunen åtgärder för att säkerställa att invånarna i kommunen har denna beredskap, för att underlätta för kommunen att komma igång med åtgärder som säkerställer kommunens funktionalitet i händelse av samhällsstörning

Svar från SAFE

Jag kan i skrivande stund inte redogöra gör allt som görs, men kommunen, räddningstjänst osv har planering och övning för olika scenarier. Givetvis är inte allt på plats än och det kommer ta tid. Prioriteringen är att klara vatten, drivmedel och el i första hand för att klara t ex omsorgen.

Besvarad 9 juni 2025 av Uno Kenstam SAFE

Svar från Socialdemokraterna

Tack för din fråga!
Arbete pågår med att bygga upp trygghetspunkterna. Planen är att det ska finns sammanlagt tolv punkter fördelade över kommunen. Målet är att de ska vara klara till nivå 1 (grundläggande) under 2025. I höst, i samband med Beredskapsveckan, kommer kommunen att gå ut med information om var dessa punkter finns någonstans.
Arbete pågår med kommunens krigsorganisation. I dagarna kommer all kommunal personal att få ett brev hem i brevlådan där arbetsgivaren informerar om att vederbörande är krigsplacerad på sin ordinarie arbetsplats och vad det innebär för den enskilde. Därefter kommer det att arbetas fram en planering för omdisponering av olika yrkeskategorier beroende på vilka behov som uppstår. Ledningsfunktionen i krigsorganisationen kommer att baseras på krisledningsorganisationen.
Var och en av oss har ett långtgående ansvar för sin hemberedskap. Det vi som kommun kan göra är att påtala ansvaret och visa på olika möjligheter och upplägg. Det pågår ett arbete med att se över kommunens kommunikation i det här avseendet för att säkerställa att allmänheten känner till sitt ansvar. Det pågår också ett arbete vad gäller livsmedelsförsörjning där det just nu pågår ett kartläggnings- och analysarbete som ska ligga till grund för fortsatta insatser.

Besvarad 9 juni 2025 av Sara Lindberg

Svar från Miljöpartiet

Hej!
Tack så mycket för dina viktiga frågor om nödvattenplan och civil beredskap med mera. Vad gäller nödvattenplanen och trygghetspunkter, så finns det en bilaga (5) där trygghetspunkterna ska finnas utmärkta. Men jag måste erkänna att jag inte hittar denna bilaga, när jag söker på kommunens hemsida. Här tycker jag att vi skulle kunna göra ännu mer i kommunen för att föra ut informationen tydligare till kommuninvånarna. Den typen av dokument behöver vara lättare att hitta. Det hade inte varit dumt med en fråga & svar-funktion på Nässjö kommuns hemsida för övrigt. Hur vi säkerställer att kommuninvånarna har hemberedskap är också en väldigt bra fråga. Jag är osäker på om det görs någon undersökning kring det. Jag ska undersöka saken vidare.

vänligen Rikard Salander

Besvarad 10 juni 2025 av Rikard Salander (MP)

Svar från Sverigedemokraterna

Hej
Det finns 12 utsedda trygghetspunkter, 8 i tätorten och en på varje kransort. Materialet är inköpt under våren och håller på att packas på pallar nu som ska köras ut efter sommaren till respektive ställe så de finns på plats om vi behöver öppna trygghetspunkter. Nödvattentank på 1 kubik kommer att finnas på varje trygghetspunkt också. Kommunikationsenheten tillsammans med beredskapssamordnare håller på med att ta fram materialet på både webb och i tryckt information som ska kunna sättas upp på alla informationspunkter i kommunen om vart man kan gå om webben ligger nere. Detta kommer att vara klart under hösten.

Kommunen har lagt upp arbetet med krigsorganisation i två steg, första steget som precis blivit färdigt är att krigsplacera alla tillgängliga anställda. Steg 2 nu när vi vet hur stor personalstyrka vi har är att skapa en flexibel krigsorganisation så vi kan flytta runt personal där de behövs utifrån olika scenarion som kan uppstå. Däremot är det omöjligt att förbereda så vi vet att det kommer att fungera om det skulle bli krig men med bra planer skapas förutsättningar att det ska fungera så bra som möjligt.

Det vi gör är att så mycket vi hinner att informera i så vitt spridda forum som möjligt vad kommunen gör och vad den enskilde måste förbereda själv utifrån vad som står i broschyren. Ett exempel är den nationella beredskapsveckan vecka 39 då vi kommer att göra ett antal saker under veckan för att dels visa kommunens beredskap och skapa mer eftertanke hos våra medborgare att stärka sin egen hemberedskap.

Hej från Leif

Besvarad 16 juni 2025 av 20250616 LT


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.