Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Magdalena på Spill Småland

Exempelbild

Nässjö är omtalat för sin framgångsrika möbelindustri, och det industriella arvet bär Nässjöborna med huvudet högt. I alla tider har människorna här tänkt nytt och kreativt, skapat, och tålmodigt arbetat utifrån platsens förutsättningar. Då som nu. Spill Småland verkar i möbelindustriernas fotspår, men i en modern, nytänkande och mer samtida tappning. Så kreativt! Så Nässjö!

Eldsjälen bakom Spill Småland är Skellefteåfödda Magdalena Olofsson. Kreativ, designtokig och väldigt förtjust i trä flyttade hon till Nässjö för att läsa en utbildning i produktutveckling och möbeldesign på Träcentrum. Hon träffade kärleken här och blev kvar.

Jag känner att jag har hittat hem. Nässjö och Småland är centrum för möbelfantaster som jag.

Företaget Spill Småland renoverar och restaurerar möbler, både inlämnade och hittade. Efter en behandling blir de som nya igen och kan antingen återvända till kunden som lämnade in dem, eller säljas i butiken. Varje möbel som Magdalena lägger sina händer vid blir unik. Hon brinner för att designa och skapa, och idéerna och inspirationen kommer inifrån. Återbruk, kvalitet och design är ledorden för Spill Småland och hållbarhetsfokuset är centralt.

Gamla möbler gjordes med helt annat hantverk än de som produceras idag. Det är en sorg om de skulle försvinna, och därför behöver vi bli bättre på att bevara dem.

Det är i samma lokal som Nässjö Stolfabrik en gång huserade, numera känt som Pinnen, som Spill Småland håller till med sin verkstad och butik. Det doftar trälasyr och slipspån och Nässjös historia vibrerar i väggarna. Tanken är kittlande att flera av möblerna som lämnas in och skänks är stolar som en gång producerats här. Tänk att de nu återvänt till samma lokal, efter att ha levt ett helt liv, för att bli som nya igen.

En lampa i rosa kräppapper som hänger i butiken. Den är tillverkad av Magdalena.

Butiken kryllar av hantverk. Förutom restaurerade möbler finns även blomsterformade lampskärmar i kräppapper till salu.

Att bevara och värna om det gamla i stället för att handla nytt är viktigt ur flera olika aspekter, inte minst för planeten och det historiska arvet. Trä som har spruckit, stolar som är nersuttna eller bordsben som blivit vingliga - i princip allt går att fixa berättar Magdalena. Hon har stora visioner för hur hon skulle kunna utveckla verksamheten och jobba med återbruk på flera sätt. Att använda spillmaterial från olika industrier i Nässjö och tillverka nya ting är en av alla idéer.

I Nässjö ser vi upp till människor som Magdalena. Människor som brinner för sin grej. Som tänker nytt och kreativt. Som inspirerar och engagerar. Som håller Nässjö i framkant och skriver ny historia i sann Nässjöanda. Magdalena är en av den nya generationens eldsjälar, och hennes Spill Småland är så Nässjö!

Fyra snabba om Magdalena

  • Favoritmaterial? - Massivt trä
  • Bästa restaureringsknepet? - Skippa inte förarbetet innan du målar!
  • Favoritmöbel? - Pinnstolar
  • Bästa Nässjötips? - Kulturgatan i Bodafors