Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Pinnstolssamlaren Patrik

Exempelbild

I ett annat Småland finns intresserade och engagerade människor, vi är äkta, opolerade och genuina. Vi förädlar vårt arv och inspireras av vår industriella bakgrund. Möt Patrik Höök – eldsjälen som värnar om vårt möbelarv och som gärna vill ge alla möjligheten att ta del av den småländska pinnstolshistorien.

Patrik åker Småland runt för att samla in gamla pinnstolar, fixa till dem och sälja dem vidare. Det började med ett allmänt intresse för möbler, men när hans söner flyttat fick han tid över sedan dess har samlandet och kunskapen bara vuxit. Patrik beskriver sig själv som engagerad, och tycker att en stor del av hans hobby inte bara handlar om pinnstolar, utan även om mötet med alla människor.

Grejen med stolarna handlar om att kunna ge alla möjligheten att fortsätta ta del av vår pinnstolshistoria. Tänk att få möjligheten att välja din favorit bland alla de modeller som finns? Det gäller dock att jag har ett stort antal pinnstolar hela tiden, så det blir mycket letande.

Patrik har ett starkt engagemang och är otroligt stolt över vår pinnstolsfabrik.

Nässjö var störst i landet på just pinnstolar under åren innan första världskriget, då exporterades 120 000 stolar per år. Idag finns stolen ”solfjäder” i samlingen hos Museum of Modern Arts i New York.

Tack vare pinnstolsintresset har han träffat många spännande människor runt om i Småland. Patrik hoppas att han får fortsätta att engagera människor i pinnstolen och dess historia.