Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Vindkrafttekniker

Vindkrafttekniker passar dig som letar efter ett utmanande och fritt yrke med varierande arbetsuppgifter. Du tycker om att arbeta utomhus, gillar höga höjder och vill ha ett spännande yrke med goda jobb- och karriärmöjligheter i en expansiv bransch.

Arbetsuppgifter

Som vindkrafttekniker är du med och bidrar till omställningen till förnybar elproduktion. Rent praktiskt innebär yrket att du jobbar med hydraulik, mekaniska delar men även med elektronik och olika styr- och reglersystem. Det är ett fritt yrke där du själv lägger upp planeringen och ansvarar för service, drift- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftsparker. Du jobbar i team och säkerheten är alltid prio ett.

Utbildningens upplägg

  • Utbildningen är på 300 YH-poäng och bedrivs på heltid under tre terminer.
  • Utbildningen ger dig kunskap att kunna arbeta med vanligt förekommande reparationer, service och underhåll i vindkraftverk och anläggningar i vindkraftparkområden.
  • Elutbildning och klättringskurser ingår i utbildningen. Du kommer även ha praktiska moment såsom bl.a. studiebesök, laborationer, utbildning i höghöjdsarbete, kursen Heta arbeten m.m.
  • Utbildningen är på svenska men viss studielitteratur kommer att vara på engelska. Fackspråket är engelska.

Praktik – Lärande i arbete (LIA)

En tredjedel av utbildningstiden är praktik, Lärande i arbete (LIA) ute på företag och är en första kontakt med dina framtida arbetsgivare.

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Kostnad för eventuellt boende och resor under LIA betalas av den studerande.

Efter utbildningen

Vindkraften byggs ut allt mer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Vindkraft är den tredje största energikällan i Sverige, efter vatten- och kärnkraft, och utbyggnad pågår hela tiden. Det finns över 4000 vindkraftverk i Sverige och 2020 fanns vindkraftsproduktion i 189 av landets 290 kommuner.

Det innebär ett växande behov av vindkrafttekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner.

Så här skriver Vindkraftcentrum: "I Sverige behövs just nu cirka 200 vindkrafttekniker per år i många år framåt. Som utbildad vindkrafttekniker kan du vara säker på att få jobb. Yrket är välbetalt och karriärmöjligheterna är många. Om det finns vindkraft i din kommun kan du ha jobb där i minst 20-25 år framåt även om konjunkturen svänger, pandemier slår till eller finanskriser drabbar Sverige."

Även i andra länder är behovet stort och utbildningen ger dig som vill möjlighet att jobba som vindkrafttekniker internationellt.

Studiestöd och examen

Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

Utbildningen ger dig yrkeshögskoleexamen till vindkrafttekniker samt ett Europass som breddar möjligheten för att även söka jobb internationellt.

Ansökan

Ansökan är stängd för utbildningsstart 21 augusti 2023.

Läs mer om yrket och lediga jobb på Arbetsförmedlingens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

David blev vindkrafttekniker eftersom han ville arbeta utomhus, jobba med kroppen och göra något annorlunda

David Fransson har i flera år jobbat som vindkrafttekniker och är numera Site Lead och ansvarig för en...

Ahmed har jobbat som vindkrafttekniker i ett år

Ahmed har jobbat som vindkrafttekniker i snart ett år och trivs med sin nya yrkesroll. Det som lockade honom...

Tillbaka

Film

En dag på jobbet som vindkrafttekniker.
Joel Dahlquist och Carl Sahlin är vindkrafttekniker i Skåne. Här får du följa med dem upp på hög höjd en dag på jobbet.

Kontakt

Expandera Minimera

För info kontakta:

Torbjörn Trägårdh

Tel: 0380- 51 72 51
E-post: torbjorn.tragardh@nassjo.se

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

nassjoakademin@nassjo.se

Logotype Myndigheten för yrkeshögskolan
Logotype Myndigheten för yrkeshögskolan

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.