Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Väggmålningar

En karta över Nässjö stad som markerar var väggmålningarna är placerade.

Upplev Nässjös street art! Följ kartan genom stan, beskåda de mäktiga väggmålningarna och läs storyn om de unika verken.

Runt om i Nässjö stad, på husgavlar och upp längs råa betongväggar, tonar street art fram. Mäktiga väggmålningar skapade av berömda konstnärer från hela världen.

Nässjö är en småstad med storstadspondus och väggmålningarna är ett uttryck för platsens rika kulturliv och industriella arv. Nya väggmålningar har blivit tradition och det tillkommer en ny till samlingen nästintill årligen.

Den italienska konstnären Vera Bugattis verk på Rådhusgatan 33 är en metafor för existensens kamp. Om svårigheten i att relatera till ett medvetande som slingrar sig likt en konstig fisk, i detta fall med en barracudas huvud och en guldfisks kropp, som flickan i verket både håller fast med ena handen och låter gå med den andra. Skräpet i livet, det vi inte kan greppa eller acceptera om oss själva, förblir vid sidan, men det ansamlas. Verkets titel Cells are the most painful place är en hyllning till författaren Mario Tobino. Konstverket målades i Nässjö år 2021.

Om Vera Bugatti
Vera Bugatti, född 1979 i Brescia, Italien, skapar ofta stora, detaljerade muralmålningar. Hennes verk är lekfulla men behandlar ofta aktuella ämnen som sociala frågor, miljön och planetens beboelighet. Hon arbetar även med gatumålningar i krita där hon uppnår en 3D-effekt som lurar ögat.

Konstverket Sju blommor på gaveln mot Mariagatan 23 är inspirerad av den svenska naturen och midsommartraditionen med sju sorters blommor under kudden. Verket går i jordnära toner och föreställer en halvfigur hållandes i en bukett grönskande kvistar som täcker figurens ansikte.

När Borondo kom till Nässjö var det närheten till naturen som fascinerade honom. Han gjorde en rad utflykter runt omkring Nässjö och ville att verket skulle knyta an till naturen. Målningen i Nässjö är den första han gjort i Sverige. Konstverket målades i Nässjö år 2015.

Om Borondo
Borondo kommer från Spanien och är en av världens mest eftertraktade street art-artister. Han är känd för att ta det traditionella måleriet ut i det offentliga rummet och målar med influenser från konsthistorien. Hans tidigare väggmålningar finns bland annat i Paris, London och Las Vegas. Målningen i Nässjö är den första han gjort i Sverige. Konstverket målades i Nässjö år 2015. Hans motiv föreställer ofta människor, antingen en helfigur eller ansiktsbilder. I sin konst visar han ofta människans utsatthet och skörhet i någon form av relation till naturen.

Målningen på Mariagatan 21 innehåller ett antal olika motiv: en stillsam ren, ett grimaserande barn, ett brinnande jordklot, en svart korp och ett mansansikte med mössan nerdragen över ögonen. Mannen med mössan föreställer den samiska konstnären själv, Anders Sunna, och barnet föreställer hans son. Motiven visar på människans oförmåga att se, höra och förstå. Djuren är däremot medvetna om hur viktig naturen är för jordens framtid. Som all konst av Sunna har väggmålningen vackra och klara, men ändå mustiga, färger som känns igen från den samiska flaggan. Konstverket målades i Nässjö år 2019.

Om Anders Sunna
Anders Sunna är född 1985 i Jukkasjärvi församling i Lappland och bor nu i Jokkmokk. Han har gått på konstskola i Umeå 2004 - 2006 och på Konstfack i Stockholm 2006 - 2009. Han har ställt ut på flera av de främsta institutionerna och har även deltagit flera internationella utställningar. Hans konst är rebellisk, rentav rå, och den skildrar ofta det förtryck han och hans familj upplevt på grund av sin samiska identitet. Hans målningar är inlägg i en debatt om rättigheter. Sunna hävdar sin och andras rätt att protestera i bild. Han anser att bild är ett bättre medium för att föra fram åsikter än ord.

På gaveln till Karlagatan 3 hittar du den argentinska konstnären Milu Correchs åtta meter höga målning Barnen och vargen. Konstverket målades i Nässjö 2016 och restaurerades 2021.

Verket föreställer tre barn. Det man först lägger märke till är ansiktsmaskerna. Två barn står och pratar och har inte satt på sina masker. Barnet till höger har däremot sin mask framför ansiktet och det gör henne genast mer anonym och kanske lite utanför? De är helt inne i sin egen värld, upptagna av leken - här och nu som barn är mästare på.

Inom konsten står masker ofta för förljugenhet eller en vilja att dölja något. I det här fallet är motivet barn och då blir det snarare en påminnelse om människans lust till fantasi och vilja att byta roller. Genom att låtsas vara någon annan får vi en bättre förståelse för andra och även vår egen värld blir därmed större.

Om Milu Correch
Argentinska Milu Correch började måla 2011 efter att ha deltagit i en workshop med några av Buenos Aires etablerade konstnärer. Där lärde hon sig att överföra en bild i ett skissblock till en flera kvadratmeter stor yta. Milu Correchs bildspårk skiljer sig från den traditionella graffitin. Hon är inspirerad av litteratur, särskilt folksagor och fantasy, och hennes målningar för ofta tankarna till fabler. Hennes arbeten är föreställande men saknar miljöskildringar - motiven är befriade från sammanhang. Hon arbetar med kraftiga, mustiga färger och hennes figurer är naturlistiska och gigantiskt stora.

Den polska konstnären Natalia Raks muralmålning Hope på Nygatan 5 är inspirerad av temat ungdom, hopp och framtidstro. Hennes tolkning av detta är att hoppet är som ett gnistrande ljus som ger färg och styrka till våra liv även genom svåra tider. Att dessa positiva strålar kan dekonstruera verkligheten och på så vis forma framtiden. Idén om dekonstruktionen görs tydlig i hur det stora porträttet smälter in i det lekfulla och färgglada ljuset och linjerna. Konstverket målades i Nässjö år 2023.

Om Natalia Rak
Natalia Rak (född 1986) har arbetat med muralmålningar sedan 2011 och hennes verk finns över hela världen. Hon har deltagit i några av de mest prestigefyllda eventen för street art i världen. Natalia fokuserar ofta på kvinnor och använder starka och djupa färgtoner. Hon har även tagit inspiration från bland annat folktro och sagor i sina verk, men samtidigt gett dem en nutida twist - ofta med komplex symbolism. Natalia studerade konst vid Academy of Fine Arts i Łódz där hon tog sin examen 2012.

Mandalan Making patterns på Brogatan 3 väcker med sin starka rosa färg uppmärksamhet på långa avstånd. På den starkt rosa bakgrunden formar symboler en cirkel. Tittar man nära kan man se att det är läppstift och missiler, och under varje sådant delmotiv avbildas kvinnoansikten. I cirkelns nedre del kan du se bilden av en stark kvinna.

Verket är färgsprakande. Sverige syns avlångt, vackert och grönt. I väggmålningen möts öst och väst. Centralt i bilden finns en tärning och poängen blir den högsta möjliga. Andra motiv inuti cirkeln är blommor, vakande ögon, övervakningskameror, eldar, facklor och bebisar med gasmasker. Du hittar också insekter som exempel på ovälkomna gäster som man kan tillåta sig att slå ihjäl. Här finns också utrymningspilar som visar vart du ska gå - springa - utrymmas. Associationerna till flyktingproblematiken är tydlig. Hur tolkar du verket?

Målningen invigdes 2018 av dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Om Saadia Hussain
Saadia Hussain är en svensk-pakistansk konstnär. Hon har arbetat med många konstprojekt, både internationellt och i Sverige. Just mönster är centrala i hennes konstnärsskap, och hon låter sina mångfacetterade mönster rymma komplexa berättelser. Saadia Hussain arbetar med frågor som rör demokrati, yttrandefrihet och tillgänglighet och hon vill få betraktaren att reflektera över traditioner, kulturer och system. Hon använder ofta en stark rosa färg som står för kvinnlighet.

En bild på muralmålningen Barnen och vargen av Milu Corech

Missa inte!

Nässjö konsthall

Nässjö konsthall är en arena för lokal, regional, nationell samt internationell samtidskonst och vis...

Väggmålning ROAs fågel av Roa

Den belgiske konstnären ROAs stora fågel målades under två dagar sommaren 2014. Målningen kan numer ...

Skulpturen Rallarrock föreställer en rallare och en rockare som tillsammans bär en bit tågräls. 

Skulpturen Rallarrock

I konstverket Rallarrock möter Nässjös järnvägshistoria stadens samtida stil när en rallare och en r...