Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Samhällsvetenskapsprogrammet

Här fördjupar du dina kunskaper om hur samhällen och världen ser ut och fungerar politiskt, socialt, religiöst och kulturellt. Du kommer att läsa mycket samhällskunskap, historia, religion och geografi. Om du är intresserad av vår värld och människorna som lever i den så är detta en inriktning för dig.

Målen med utbildningen är att:

  • ge goda grunder för vidare studier och aktivt deltagande i samhället och skapa en medvetenhet och djupare förståelse om framtidens utmaningar
  • utveckla förmågan att ta ställning i olika samhällsfrågor och få handlingsberedskap i en värld som ständigt förändras
  • utveckla förmågan till kritiskt tänkande för att på så sätt ge eleven redskap för att upptäcka sambanden mellan faktorer som påverkar världen och de människor som lever i den

Inriktningar

Brinellgymnasiet erbjuder tre inriktningar på samhällsvetenskapsprogrammet: beteendevetenskap, samhällsvetenskap samt medier, information och kommunikation.

- Beteendevetenskap
På den här inriktningen läser du mycket psykologi, fördjupar dig i kurser där du lär dig om hur människor fungerar i olika sammanhang och relationer. Läs mer under länken till höger.

- Samhällsvetenskap
Här fördjupar du dina kunskaper om hur samhällen och världen ser ut och fungerar. Du kommer att läsa mycket samhällskunskap, historia, religion och geografi. Du får kunskaper om hur vårt och andra samhällen fungerar politiskt, socialt, religiöst, kulturellt och ekologiskt. Läs mer om denna inriktning under länken till höger.

- Medier, information och kommunikation
Här lär du dig hur massmedier som radio, TV och tidningar fungerar samt hur dessa massmedier påverkar dig och samhället. Du får även praktiskt lära dig medieproduktion inom t.ex. digitalt skapande, fotografisk bild, ljudproduktion, grafisk produktion samt film- och TV-produktion. Läs mer om inriktningen under länken till höger.

Vidare studier
Samhällsvetenskapsprogrammet är ett studieförberedande program där du får en bred och konkurrenskraftig kompetens för vidare studier. Efter avslutad utbildning kan du läsa vidare och utbilda dig till exempelvis journalist, jurist, psykolog, socionom, statsvetare, polis, lärare, stadsplanerare, beteendevetare eller personalvetare.

Utbildningsplan

Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p
Historia 1b, 100 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1b, 100 p
Naturkunskap 1b, 100 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1b, 100 p
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p
Svenska 3, 100 p

Programgemensamma ämnen
Psykologi 1, 50 p
Filosofi 1, 50 p
Moderna språk, 200 p

Individuellt val, 200 p

Inriktning och programfördjupning, 750 p

Gymnasiearbete, 100 p

Kontakt

Expandera Minimera

Arbetslagsledare
Ida Lindström
0380-51 79 49
ida.lindstrom@nassjo.se

Studie- och yrkesvägledare
Kristina Adolfsson
0380-51 88 74
kristina.adolfsson@nassjo.se

Rektorer
Richard Weibull
0380-51 88 50
richard.weibull@nassjo.se

Lisa Mabro
0380-51 81 77
lisa.mabro@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.