Utbildning i specialkost
Specialkost är ett växande behov på förskolor och skolor. Under hösten 2024 fick måltidsbiträden i Nässjö kommun därför fördjupa sig i specialkost på en utbildning.
Runt 75 måltidsbiträden har under hösten 2024 tagit del av utbildningen i specialkost. Utbildningen hölls vid fyra tillfällen under två dagar och är en del av projektet Stärk din yrkesroll, med finansiering från Europeiska socialfonden. Projektet pågår till och med 2026 och innebär att Nässjö kommun, tillsammans med Gislaveds kommun, arrangerar olika utbildningar för sina medarbetare.
Läs mer om projektet Stärk din yrkesroll
Måltidsbiträdena som gick utbildningen arbetar på ett 40-tal olika mottagningskök på förskolor och skolor runtom i Nässjö kommun. De ordnar med frukost och mellanmål, och kompletterar huvudkomponenten som de får levererade från Nässjö kommuns sju tillagningskök.
– Behovet av specialkost och anpassade måltider ökar konstant. Syftet med utbildningarna är att förstärka kunskaperna inom specialkost, säger Jessica Käll, kost- och måltidsutvecklare på Nässjö kommun.
Utbildningen bestod av genomgång och presentation av allergier som celiaki, spannmålsallergi, ägg- och fiskallergi, och skillnaden mellan mjölkproteinallergi och laktosintolerans kopplat till hur kroppen fungerar. Fakta varvades med praktiska tips vid hantering i köket, som tips på att koka glutenfri pasta på bästa vis.
– Deltagarna kan redan mycket av det som sägs, men utbildningen är ett sätt att trygga, fördjupa och komplettera kunskaperna. De får sitt arbete och sina kunskaper bekräftade, och samtidigt ett forum för att ställa frågor, säger Jessica Käll.
Utbildningen innefattade till exempel kommunens rutiner för ansökan om specialkost och vikten av att prata med vårdnadshavare för att ta reda på vad som brukar servereas hemma. Det blev också praktiska tips och provsmakning av potatis-, soja-, ris- och havredryck som är alternativ till mjölk, samt provsmakning av mjölkfria produkter som ska likna mjukost och skivad ost.
Växtdryck baserad på ärta blev många deltagares favorit, tätt följd av soja och havre. Men växtdryckerna används inte bara till att dricka, utan kan även användas som ingredienser i matlagning.
– Potatisdryck passar bland annat i béchamelsås till lasagne, medan sojadryck passar bra till tomat för dess sötma, säger Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet och föreläsare på utbildningen.