Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Bowling

På Brinellgymnasiet finns Sveriges enda riksidrottsgymansim i bowling. Här har en stor del av del av de svenska spelarna gått och fortfarande går, då vi ständigt levererar spelare till landslaget.

Svenska Bowlingförbundet står som garant för den sportsliga kvalitén för riksidrottsgymnasiet. Dessutom ser de till att Nässjö kommun uppfyller kraven på goda sociala, skolmässiga och sportsliga förutsättningar. Bowlinggymnasiets främsta syfte är att ge ungdomar möjlighet till en elitsatsning inom bowlingsporten samtidigt som de genomför gymnasiestudier.

Mål

Utbildningen riktas främst mot att utveckla elevens teoretiska och tekniska färdigheter, att utveckla elevens psykiska och fysiska styrka, att utveckla eleven kring etik och moralfrågor gällande ansvar i idrottsligt och socialt uppförande

Svenska Bowlingförbundet, Nässjö kommun och Nässjö Bowlingcenter har genomfört stora nyinvesteringar dem senaste åren för att träningsmiljön ska var av hög internationell klass.

Specialidrott

Eleverna på RIG genomför en kursplan i ämnet specialidrott och tränings- och tävlingslära

Specialidrott nivå 1, 200 p

Tränings- och tävlingslära nivå 1, 100 p

Specialidrott nivå 2, 100 p

 

Specialidrott nivå 3 100 p

 


Specialidrotten anordnas inom ramen för den samlade skoldagen och schemamässigt fördelas med aktivitet varje dag.

Träning med individen i fokus

I din träningsprocess på Brinellgymnasiet utgår vi hela tiden från dina egna ambitioner, målsättningar, idrottsliga status och potential. Du är själva ”motorn” i denna process och det bygger mycket på dialog och feedback på din individuella utveckling. Utifrån teknik, taktik, fysik och mental träning arbetar vi med att utveckla den idrottsliga helheten och där vi också bidrar med expertis av högsta klass. Mycket i en fungerande träningsprocess handlar om att ta sig an utmaningar av olika slag. Vi försöker i vardagen ge den stimulansen i träning, matcher och med upplevelser på den internationella arenan. Vi känner att vi är bra på att utveckla individer till att nå sina drömmar och mål.

Elevboende

Flertalet av eleverna på bowlinggymnasiet kommer från annan ort och får därför bo på skolans elevboende .

Antagning

Antagningskvoten är reglerad genom Riksidrottsförbundets bedömning. Kvoten är 21 elever fördelat på 8/år totalt under 3 år. Ett mål är att fördelningen mellan könen ska vara så jämn som möjligt. Förutom de 21 RIG -platserna finns här också NIU-inriktning där kvoten är 15 elever fördelat på 3 år. När du söker till bowlinggymnasiet måste du även söka till ett av skolans program. Du konkurrerar således mot andra elever som har sökt samma program med hjälp av dina studiebetyg från årskurs 9. Skolpoängen understiger sällan 200 poäng. När det gäller licenssnittet så understiger det sällan 165 poäng för tjejer och 185 för killar.

Landslagsspelare som gått hos oss

Flera av våra elever presterar/har presterat så bra så att de får och har fått vara med i de olika landslagen, junior, U23/21 och senior. Världsmästarna blan annat Patrik Backe, Martin Blixt, Robert Andersson, Mats Olsson, Mattias Årup, Helen Johnsson, Nina Flack, Jesper Svensson, Pontus Andersson, Robin Ilhammar och Nora Johansson har alla varit elever på bowlinggymnasiet i Nässjö.

Ansökan

Ansökan till bowlingtillägget för kommande läsår sker senast 1 decemer.

Steg 1: Du ansöker till bowlinggymnasiet på Brinellgymnasiet genom att fylla i e-tjänsten Ansökan om plats på Bowlinggymnasiet Nässjö (Riksintag) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ansökan ska skickas in senast 1 december.

Steg 2: Du ansöker till ett program på Brinellgymnasiet. Ansökan gör du i din hemkommun. SYV på din skola vet mer om hur ditt gymnasieval går till och hjälper dig gärna med information.

Kontakt

Expandera Minimera

Instruktörer
Peter "Peppe" Engström
0380-51 83 01
peter.engstrom@nassjo.se

Peter Hellström
0380-51 86 02
peter.hellstrom@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.