Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Att söka till gymnasiet

Till gymnasiet söker du i början på vårterminen. Ett preliminärt antagningsbesked kommer i april. Detta är baserat på de betyg du fick vid jul. Efter det har du en chans att göra ett omval. Den slutgiltiga antagningen görs efter att dina slutbetyg har registrerats.

Sista datum för att söka till gymnasiet 2023 är ännu inte bestämt.

Tidsplanen för antagningen 2022 på Brinellgymnasiet såg ut såhär:

10 januari öppnar ansökningsperioden i vårt system Dexter. Då ansöker du till det program du önskar läsa i första-, andra-, tredjehand. Du kan välja fler program än så om du vill. Det viktiga är att din ansökan måste vara inne senast 10 februari. Då stänger ansökningsperioden. Tänk på att välja det du helst vill läsa som ditt förstahands val, det program du näst helst vill läsa som ditt andrahands val och så vidare. När du kommer in på ett program tas alla lägre sökningar bort. Exempelvis om du kommer in på det du valt i andrahand så plockas din ansökning som du gjort i tredje och fjärdehand bort.

Den 19 april är den preliminära antagningen klar och syns i Dexter. Denna antagningen är alltså baserad på det betyg du fick vid jul 2021. Kom du inte in på det program du önskade mest har du självklart en ny chans, slutantagningen går på ditt slutbetyg som du får i juni 2022. Ökar du dina poäng och betyg ökar också dina chanser att komma in på det program du önskar.

Från och med 19 april kan också de som vill göra ett så kallat justeringsval. Till exempel om du har kommit på att du mycket hellre vill läsa ett annat program än det du sökt till. Det viktiga är att du som vill göra ett justeringsval måste ha gjort det senast 12 maj för då stänger justeringsperioden.

28 juni har vi fått in alla slutbetyg från alla 9:ondeklassare som sökt till vår skola. Då kan vi göra det som kallas för slutkörning, vilket innebär att nu görs den slutgiltiga antagningen. Så snart denna är klar får du som sökt till oss besked om ifall du kom in eller inte och vilket val du kom in på. Om du vill läsa det program som du kommit in på behöver du inte göra någonting. Då är platsen din! Vill du däremot tacka nej till din plats eller stå kvar på reservplats om du fått en sådan, då måste du svara på beskedet senast 27 juli.

Sammanfattat:
10 januari - ansökan öppnar i Dexter.
10 februari - ansökan stänger, nu måste du ha gjort ditt val.
19 april - preliminär antagning klar och syns i Dexter. Baseras på betygen du fick vid jul.
19 april - möjlighet att göra justeringsval om så önskas.
12 maj - justeringsvalen stänger.
28 juni - slutgiltig antagning görs. Beskeden går ut till er inom ett par dagar.
27 juli - sista svarsdag om du tackar nej till din plats eller vill stå kvar på ev reservplats. Vill du gå på det program du kommit in på behöver du inte göra någonting.

Söker du från någon av våra Höglandskommuner (Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vetlanda) så söker du via portalen intag.tranas.se - inloggningsuppgifter får du från din Studie- och yrkesvägledare på din skola. Söker du från någon annan kommun och vill läsa hos oss på Brinellgymnasiet så söker du via din hemkommun. Fråga din Studie- och Yrkesvägledare hur du gör. Det är din hemkommuns tidsplan för ansökning som gäller.

När du söker till utbildning här på Brinellgymnasiet får du också välja om du vill lägga till en ansökan till någon av våra idrottsutbildningar eller vårt musiktillägg. Ansökan är lite olika beroende på vilken idrott eller om det är musiktillägget du söker till. Läs mer om det på respektive idrottssida som du hittar här.

Kontakt

Expandera Minimera

Antagningskanslist
Ann Björkbom-Tegheim
0380-51 88 42
ann.bjorkbom-tegheim@nassjo.se

Mer information

Vill du veta mer om hur du ansöker till våra olika idrottsinriktningar? Läs mer här: Idrott

Vill du få mer information om elevboendet och hur du söker dit? Läs mer här: Elevboende

Du kan också söka till vårt musik- och danstillägg! Läs mer här: Musiktillägget, Danstillägget.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.