Hjälp och stöd från kommunen för barn och unga
Kommunens verksamheter har möjlighet att hjälpa barn och unga som mår dåligt på olika sätt.
Dyslexi
I kommunen finns ett specialpedagogiskt team som du kan komma i kontakt med via elevhälsan.
Mobbing och kränkande behandling
Inom grundskolan och gymnasiet har varje skola en egen plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kontakta personalen på din skola för att få råd och stöd.
Problem i skolan
Varje skola har ett elevhälsoteam knutet till sig som har i uppdrag att upptäcka och stödja elever som har det svårt i skolan av olika anledningar. Kontakta personalen på din skola för att få råd och stöd
Skolfrånvaro
Varje skola har ett elevhälsoteam knutet till sig som har i uppdrag att upptäcka och stödja elever som har det svårt i skolan av olika anledningar. Kontakta personalen på din skola för att få råd och stöd
Ilska och utbrott, kris i livet, stress
Hos elevhälsan finns hjälp att få i frågor som rör elevers hälsa. Du kan också vända dig till socialtjänsten för rådgivning och begränsade stödinsatser. Vid mer omfattande krissituation kontaktar du socialtjänstens mottagningsgrupp eller SOS Alarm, tel. 112.
Alkohol och droger, riskbruk och beroendeproblematik
Flera olika kommunala verksamheter erbjuder rådgivning och konkreta hjälpinsatser. Man kan också vända sig till Ungdomsmottagningen eller Öppen mottagning Ung med frågor om alkohol och droger.
Funktionsnedsättning
Kontakta funktionshinderomsorgen om du vill veta mer om hur kommunen kan stötta dig.
Brister i föräldraskap
Du kan vända dig till socialtjänsten för rådgivning och enklare stödinsatser. Är situationen allvarligare kan du ansöka om hjälp eller anmäla om ett barn misstänks fara illa.
Dödsfall
Du kan vända dig till socialtjänsten eller överförmyndaren för rådgivning och stöd kopplat till dödsfall.
Ekonomiska problem
Har du svårt att försörja dig kan du ansöka hos socialtjänsten om att få försörjningsstöd.
Kriminalitet
Socialtjänstens mottagningsgrupp hanterar frågor gällande barn och ungas kriminalitet.
Sexuella övergrepp
Det finns hjälp och stöd att få för barn och unga som utsätts för sexuella övergrepp. Kontakta socialtjänstens mottagningsgrupp.
Skilsmässa
Föräldrar kan få hjälp att undvika skilsmässa genom familjerådgivning. Vid skilsmässor kan familjerätten ge hjälp och stöd att komma överens och planera kring boende och umgängen genom samarbetssamtal.
Våld och övergrepp
Det finns hjälp och stöd att få för barn och unga som utsätts för våld och övergrepp. Kontakta socialtjänstens mottagningsgrupp.