Starta fristående förskola
Enskilda personer får starta fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk omsorg. Om verksamheten uppfyller kvalitetskraven ska kommunen godkänna ansökan och ge bidrag till verksamheten.
Vem kan driva fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg?
Huvudman för en fristående verksamhet kan vara ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, en förening, ett registrerat trossamfund, en stiftelse eller en enskild individ.
Krav på verksamheten
- För att få tillstånd att starta en fristående förskola, fritidshem eller annan pedagogisk omsorg krävs det att verksamheten lever upp till kraven som beskrivs i skollagen.
- Hos Skolverket
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du flera sammanfattningar och allmänna råd om vilka krav som ställs på dig som vill starta en fristående förskola, fritidshem eller annan form av pedagogisk omsorg.
- Kraven som måste vara uppfyllda för att kommunen ska godkänna ansökan och ge rätt till bidrag beskrivs i Nässjö kommuns riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter.
Pdf, 537.1 kB. Riktlinjerna beskriver också de villkor som gäller när verksamheten kommit igång.
Ansökan
Ansökan görs via e-tjänsten Fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet - Ansökan om godkännande och rätt till bidrag.
Det är barn- och utbildningsförvaltningen som handlägger ansökan. Barn- och utbildningsnämnden beslutar om verksamheten ska godkännas. Vid frågor är du välkommen att kontakta verksamhetschefen för förskolorna.