El- och energiprogrammet
Det här programmet passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig att försörja och stödja samhällsviktiga basfunktioner som nätverkstekniska lösningar, produktion, installation samt distribution av el-, energi- och vattensystem.
Det finns ett stort behov av kunniga elektriker samt automations- och nätverkstekniker. Under första året läser du programgemensamma ämnen och får möjlighet att testa på olika vägar inom elteknik. I årskurs 2 påbörjar du den inriktning som du väljer i årskurs 1 - automation, elteknik eller dator- och kommunikationsteknik. Vi har högaktuell utrustning för både teoretiskt och praktiskt arbete. För att kunna hålla jämna steg, men även ligga i framkant, har skolan nära kontakter med branschens företag. Där gör du även din APL, arbetsplatsförlagda utbildning, för att ytterligare bredda dina kunskaper. I elteknikbranschen väntar spännande tekniska lösningar samt stora möjligheter till fortsatt utveckling.
Nationella inriktningar
Automation
Automationsinriktningen är för dig som gillar att använda samt uppfinna nya tekniska lösningar för att bygga upp och styra automatiska processer (produktionsutrustningar i tillverkningsindustrin, robotar med mera). Du får kunskap om el, mekanik samt programmering för att kunna förstå de olika system som finns inom tillverkningsindustrin samt fastighetsbranschen. Du lär dig att styra olika utrustningar via dator, CAD-teknik, reglertekniska kretsar samt programmering och underhåll av robot. Kunskaperna kommer du att får använda för att lösa praktiska problem.
I utbildningen ingår 15 veckors praktik på ett företag med el- och automationsinriktning. Här finns goda möjligheter att utöka dina kunskaper och även till fortsatt anställning efter skolan. Du blir förberedd för att kunna arbeta med installation, underhållsarbete och felsökning i industriella el- och automationsanläggningar.
Detta kan du arbeta som efter utbildningen
Drift- och underhållstekniker, industrielektriker, robottekniker, servicetekniker, fastighetstekniker, PLC- programmerare, hisstekniker eller resemontör.
Dator- och kommunikationsteknik
Under utbildningen får du får lära dig om datorer, nätverk, operativsystem och kommunikationslösningar inom data/tele/tv samt hur du underhåller och felsöker dessa. Brinellgymnasiet är en Cisco-akademi och kan erbjuda eleverna Cisco-certifieringar inom IT-Essentials. Det gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Vi har en modern utbildning med fina lokaler och labbutrustning, för att du ska få lära dig det senaste inom IT.
* Vad är Cisco?
Cisco är ett globalt företag som säljer nätverksutrustning och kommunikationslösningar. De tillhandahåller certifieringar som är gångbara inom IT-branschen för att visa att man tillgodosett sig kunskaper inom olika områden. Utbildningspaketen håller god kvalitet och vi är stolta över att kunna erbjuda detta till våra elever.
Detta kan du arbeta som efter utbildningen
IT-tekniker, teknisk säljare, servicetekniker, elektronikreparatör eller nätverkstekniker.
Elteknik
Under utbildningen får du lära dig hur motorer fungerar, att installera larm, antenninstallationer och installationer inom bostäder och industrier. Du läser in teoretisk elbehörighet under din utbildning för att senare kunna få ett elcertifikat. Du får kunskaper för arbete inom det elkrafttekniska området för att som installationselektriker kunna installera elutrustning i privatbostäder, industri och offentlig verksamhet. Du får lära dig att installera och driftsätta belysning, tele, larm, passersystem, säkerhetssystem, datanät, bredband, kabel-TV med mera. Du kan även arbeta med underhåll och service, det vill säga förebygga och reparera fel. Du lär dig de lagar och förordningar som gäller vid elarbete.
Utbildningen ger dig kunskaper om olika materials egenskaper och om hur verktyg används. Här erbjuds du kurser i mobila arbetsplatsformer och liftkörkort. Därför läggs fokus på arbetsmiljö och elsäkerhet. Målet för inriktningen Elteknik är att du ska få grundläggande kunskaper i att planera, installera och underhålla elanläggningar med god säkerhet. Om du vill jobba fritt och självständigt och tycker att det är kul att lösa tekniska problem så kommer du att trivas i elteknikbranschen.
Detta kan du arbeta som efter utbildningen
Distributions-, installations- och industrielektriker, hisstekniker, järnvägstekniker, larm- och säkerhetstekniker, tele- eller kommunikationstekniker.
Branschcertifierad utbildning
ETG College
Genom ETG College ingår Brinellgymnasiet i ett nätverk mellan skolor som tillsammans utvecklar utbildningen. Utvecklingen sker också i nära samarbete med branschens företag – både nationellt och regionalt. För att summera mervärdet med ETG College så får eleven en utbildning som är gångbar på arbetsmarknaden och skolan får verktyg för att nå dit.
För mer information och kontakt,
Teknikcollege
El- och energiprogrammet, industriprogrammet och teknikprogrammet är certifierade utbildningar genom Teknikcollege som startades av Industrirådet. Flera av regionens teknikföretag, grannkommunernas gymnasieskolor och Brinellgymnasiet har ett nära samarbete genom Teknikcollege Höglandet. Certifieringen innebär att programmen håller en hög kvalité och uppfyller de kriterier som krävs för att vara med.
För mer information och kontakt,
APL - arbetsplatsförlagt lärande
För att öka kunnandet inom yrket är en omfattande och väl APL en viktig del. I årskurs 2 och 3 är eleverna ute på företag i sammanlagt 15 veckor.
Vidare studier
Förutom att programmet förbereder dig för yrkeslivet ger det även grundläggande behörighet till högskola. Till många universitets- och högskoleutbildningar krävs dock fler kurser än den grundläggande behörigheten. Det varierar beroende på vilken utbildning du söker. Exempel på utbildningar där El- och energiprogrammet ger en god grund är Automations- och robotingenjör, ingenjör inom olika områden, data- och systemvetenskap med mera.
Utbildningsplan
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 100 p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 , 100 p
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2, 100 p
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3, 100 p
Programgemensamma ämnen
Datorteknik 1a, 100 p
Elektromekanik, 100 p
Energiteknik 1, 100 p
Mekatronik 1, 100 p
Inriktning och programfördjupning, 1 100 p
Individuellt val, 200 p
Gymnasiearbete, 100 p
Ansökningskoder vid gymnasieval
EE - El- och energiprogrammet
IMVEE - Programinriktat val mot EE
Kontakt
Arbetslagsledare
Daniel Carnegård
0380-51 86 01
daniel.carnegard@nassjo.se
Studie- och yrkesvägledare
Anna Ferngren Porss
0380-51 79 42
anna.ferngren-porss@nassjo.se
Rektor
Marcus Nordal
0380-51 83 35
marcus.nordal@nassjo.se