Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

El- och energiprogrammet

Det här programmet passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig att försörja och stödja samhällsviktiga basfunktioner som nätverkstekniska lösningar, produktion, installation samt distribution av el-, energi- och vattensystem.

Det finns redan nu ett stort behov av kunniga elektriker samt automations- och nätverkstekniker. I branschen finns många spännande tekniska lösningar samt stora möjligheter till fortsatt utveckling. För att kunna hålla jämna steg, men även ligga i framkant, har skolan nära kontakter med branschens företag.

Efter tre år hos oss ska du som elev ha utvecklat din
Sociala kompetens – för att kunna möta olika kunder, ta ansvar och vara självständig.

Yrkesstolthet – för att känna dig trygg och stolt över ditt yrkesval i den bransch du ska arbeta inom.

Kreativitet – för att vara påhittig, metodutvecklande, intresserad av teknikutveckling och miljöfrågor.

Vi följer alla branschkrav som finns. Lokala företag är engagerade i programmets utveckling och vi träffas regelbundet för att diskutera utbildningens innehåll. El- och energiprogrammet har sin undervisning i fräscha undervisningslokaler på Träcentrum i Nässjö. Vi har högaktuell utrustning för både teoretiskt och praktiskt arbete med el, automation och energi.

Inriktningar

Under första året läser du programgemensamma ämnen. I årskurs två påbörjar du den inriktning som du väljer i årskurs 1. På el- och energiprogrammet i Nässjö finns tre inriktningar:

- Automation

Här väntar arbete som industrielektriker, PLC- programmerare eller resemontör. Läs mer om inriktningen under rubriken till höger.

- Elteknik

Här väntar arbete som installationselektriker. Under utbildningen får du lära dig hur motorer fungerar, att installera larm, antenninstallationer och installationer inom bostäder och industrier. Läs mer om inriktningen under rubriken till höger.

- Dator- och kommunikationsteknik

Här väntar arbete som nätverkstekniker. I utbildningen får du får lära dig om datorer, nätverk, operativsystem och kommunikationslösningar inom data/tele/tv samt hur du underhåller och felsöker dessa. Brinellgymnasiet är en Cisco-akademi och kan erbjuda eleverna Cisco-certifieringar inom IT-Essentials, vilket gör våra elever mer attraktiva på arbetsmarknaden. Läs mer om inriktningen under länken till höger.

APL

Du har APL (arbetsplatsförlagt lärande) i årskurs två och tre.

Framtidsutsikter och vidare studier

El- och energiprogrammet har framtiden för sig. Det finns redan nu ett stort behov av kunniga elektriker samt automations- och energitekniker. I branschen finns mycket spännande tekniska lösningar samt stora möjligheter till fortsatt utveckling! För att kunna hålla jämna steg, men även ligga i framkant har skolan nära kontakter med branschens företag. Vi uppdaterar hela tiden vår utrustning och fortbildar lärarna.

Du kan läsa till kurser för att få högskolebehörighet.

Utbildningsplan

Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5, 100 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska 1, 100 p

Programgemensamma ämnen
Datorteknik 1a, 100 p
Elektromekanik, 100 p
Energiteknik 1, 100 p
Mekatronik 1, 100 p

Inriktning och programfördjupning, 1 100 p

Individuellt val, 200 p

Gymnasiearbete, 100 p

Kontakt

Expandera Minimera

Arbetslagsledare
Daniel Carnegård
0380-51 86 01
daniel.carnegard@nassjo.se

Studie- och yrkesvägledare
Anna Ferngren Porss
0380-51 79 42
anna.ferngren-porss@nassjo.se

Rektor
Marcus Nordal
0380-51 83 35
marcus.nordal@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.