Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Effektivitetsgenomlysning visar vägen framåt

Exempelbild

En extern konsult har granskat hela kommunens ekonomi. Resultatet kommer nu användas som vägledning för att ta fram förslag på åtgärder.

  • Färre barn föds och fler blir äldre – det påverkar hur kommunen behöver anpassa verksamheten.
  • Nässjö kommun har genomfört en extern granskning av hela ekonomin.
  • Tre områden sticker ut med höga kostnader: Individ- och familjeomsorgen (IFO), funktionshinderomsorgen (LSS) och grundskolan.
  • Äldreomsorgen har idag låga kostnader, med fler äldre krävs framtida satsningar.
  • Budgeten föreslås i framtiden att tydligare bygga på hur demografin ser ut.
  • Målet är att flytta resurser dit de behövs och samtidigt värna kvaliteten.

Demografin i Sverige förändras. Färre barn föds samtidigt som andelen äldre i befolkningen ökar. Detta påverkar kommunernas planering – förskolor, skolor och äldreomsorg behöver anpassas.

I november 2024 röstade kommunfullmäktige ja till att låta en extern konsult granska Nässjö kommuns ekonomi i en så kallad effektivitetsgenomlysning. Syftet var att få en tydlig bild av alla kostnader och kunna använda pengarna så effektivt som möjligt för att möta de demografiska förändringarna. Förändringarna i befolkningen påverkar hur vi behöver använda våra lokaler, vår personal och våra resurser

– Vi står inför en omfattande omställning inom välfärden, med effektivitetsgenomlysningen har vi fått ett tydligt underlag som hjälper oss att fatta de beslut som krävs för att möta verksamhetens framtida behov, säger Sara Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Omfördela resurser till där de behövs

Arbetet med att möta den förändrade demografin pågår redan nu, till exempel har förskoleverksamheten börjat anpassas till att färre barn föds.

– Vi värnar kvaliteten men kan behöva omfördela personal och resurser dit de behövs. Om barnkullarna växer igen i framtiden kan vi anpassa oss på nytt, säger Kent Karlsson, kommunalråd (KD).

Den ekonomiska genomlysningen visar att några områden har högre kostnader jämfört med liknande kommuner inom vissa områden. Störst skillnader finns inom Individ- och familjeomsorgen (IFO) som ligger 80 miljoner kronor över snittet och funktionshinderomsorgen (LSS) som kostar 24 miljoner mer. Grundskolan har 27 miljoner mer, och förskolan ligger också högre med cirka 10 miljoner kronor mer än genomsnittet.

Skillnaderna beror bland annat på höga lokalkostnader och arbetssätt som exempelvis långa utredningstider. Här visar utredningen att det finns möjlighet att hitta mer effektiva arbetssätt och följa upp insatserna bättre.

Ökade behov inom äldreomsorgen

Äldreomsorgen sticker däremot ut i motsatt riktning, med kostnader som är 41 miljoner kronor lägre än i andra kommuner. Behovet av nya platser växer dock i takt med att befolkningen åldras. Genomlysningen visar att fram till 2033 beräknas till exempel 55 nya platser på särskilt boende behövas. Äldreomsorgens andel av kommunens totala verksamhet förväntas därför öka från 16,7 till 20,5 procent, vilket kommer kräva en långsiktig planering av resurser och investeringar.

Genomlysningen visar även att administration har jämförelsevis låga kostnader. Kommunen behöver följa utvecklingen av antalet administrativa tjänster, både externt och internt, i takt med att demografin förändras.

– Vår administration har effektiviserats över tid, men denna signal påminner oss om vikten av att säkerställa att vi har rätt stöd, resurser och ledarskap på plats för att kunna hantera den kommande omställningen, säger Sofia Holm Karlsson, kommunalråd (C).

Fördelningen av resurser utifrån demografin

Granskningen visar också att kommunen behöver se över sin budgetprocess.

– Det innebär att vi bättre kan fördela resurser där behoven faktiskt finns – och skapa utrymme för politiska prioriteringar, säger Kim Strand, gruppledare (V).

Uppgifterna som ligger till grund för genomlysningen är från 2023 men redan under 2024 har vissa åtgärder genomförts för att minska kostnaderna. Resultatet från granskningen ska ge en grund för arbetet framåt. Förvaltningarna kommer att analysera resultatet, se över vad som är möjligt att göra och ta fram förslag som politiken ska ta ställning till.

– Vi ser positivt på att vi nu genomfört den här effektivitetsgenomlysningen och ser fram emot att inleda planeringsdialoger med nämnderna i juni. För att skapa en ekonomiskt och socialt hållbar kommun måste vi fortsätta vårt arbete. Även om vi inte har alla svar just nu, har vi fått en tydlig riktning att följa, avslutar Sara Lindberg.