Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Samarbetet med polisen ska öka tryggheten

Exempelbild

Madeleine Sjöö och Emelie Jönsson utanför polishuset i Nässjö.

Polisen och Nässjö kommun samarbetar för att öka tryggheten. Ett nytt lagkrav har gett det brottsförebyggande arbetet ännu tydligare riktning.

– Tilliten är stark mellan våra organisationer, säger Emelie Jönsson, kommunpolis på Höglandet.

Idag har alla kommuner ett lagstadgat ansvar att arbeta förebyggande mot brott, på ett kunskapsbaserat sätt. Det innebär att kommunen ska kartlägga brottsligheten i sitt geografiska område och ta fram en lägesbild.

I Nässjö kommun presenteras lägesbilden på kommunstyrelsens sammanträde den 26 mars. Utifrån lägesbilden ska kommunen sedan ta fram en åtgärdsplan.

Samarbetet mellan Nässjö kommun och polisen är inte nytt. Men genom lagen har det fått nya verktyg. Gemensamma lägesbilder, regelbundna möten och fasta kontaktpersoner har fördjupat samarbetet.

Tydliga kontaktvägar

Sedan lagen började gälla har Nässjö kommun och polisen utvecklat sitt samarbete ytterligare för att förebygga brott och öka tryggheten.

– Tack vare tydliga roller och kontaktvägar mellan oss och polisen har arbetet blivit både snabbare och mer strukturerat, säger Madeleine Sjöö, brottsförebyggande säkerhetsstrateg på Nässjö kommun.

Varannan vecka träffas kommunen och polisen för att gå igenom händelser och trender. Däremellan finns en nära dialog.

– Tilliten är stark mellan våra organisationer. Vi vet vad vi kan göra inom våra ramar och arbetar så transparent vi kan. Det skapar tydlighet och effektivitet, säger kommunpolis Emelie Jönsson som har ansvar för kommunerna Nässjö, Vetlanda och Sävsjö, och är därmed en viktig länk i samarbetet.

Når även yngre barn

En viktig del i arbetet är att ta upplevd otrygghet på allvar, särskilt i centrala miljöer.

– Vi har bättre verktyg idag för att arbeta strukturerat med tryggheten, inte minst i Nässjö centrum där vi nu sätter in konkreta åtgärder på ett mer samordnat sätt, säger Madeleine Sjöö.

Ett annat fokusområde är att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet. Här jobbar man bland annat med modellen SSPF, där skola, socialtjänst, polis och fritid samverkar.

– Nytt i modellen är att fritid nu är med och att vi vill nå yngre barn än tidigare.

”Upplever stor skillnad”

Lägesbilden för Nässjö kommun bygger på statistik, erfarenheter och dialog. Den visar vilka områden som bör prioriteras 2025–2026: otrygghet i centrummiljöer, narkotikabrott, välfärdsbrott, bedrägerier samt trygg och säker skolmiljö.

– Jag upplever stor skillnad sedan den nya lagen kom. Vi jobbar mer effektivt och närmare människorna tack vare två verksamma kommunpoliser och en tydlig struktur. Jag har fullt förtroende för Emelie och vårt samarbete, säger Madeleine Sjöö.