Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Att söka till gymnasiet

Till gymnasiet söker du i början på vårterminen. Ett preliminärt antagningsbesked kommer i april. Detta är baserat på de betyg du fick vid jul. Efter det har du en chans att göra ett omval. Den slutgiltiga antagningen görs efter att dina slutbetyg har registrerats.

9 januari öppnar ansökningsperioden i vårt system Dexter. Då ansöker du till det program du önskar läsa i första-, andra-, tredjehand. Du kan välja fler program än så om du vill. Det viktiga är att din ansökan måste vara inne senast 9 februari. Då stänger ansökningsperioden. Tänk på att välja det du helst vill läsa som ditt förstahandsval, det program du näst helst vill läsa som ditt andrahandsval och så vidare. När du kommer in på ett program tas alla lägre sökningar bort. Exempelvis om du kommer in på det du valt i andrahand så plockas din ansökning som du gjort i tredje och fjärdehand bort.

Den 2 april är den preliminära antagningen klar och syns i Dexter. Denna antagningen baseras på de betyg du får vid jul 2023. Kom du inte in på det program du önskade mest har du självklart en ny chans, slutantagningen går på ditt slutbetyg som du får i juni 2024. Ökar du dina poäng och betyg ökar också dina chanser att komma in på det program du önskar läsa.

Från och med 15 april kan också de som vill göra ett så kallat justeringsval. Till exempel om du har kommit på att du mycket hellre vill läsa ett annat program än det du sökt till. Det viktiga är att du som vill göra ett justeringsval måste ha gjort det senast 3 maj då justeringsperioden stänger.

27 juni har vi fått in alla slutbetyg från alla niondeklassare som sökt till vår skola. Då kan vi göra det som kallas för slutkörning, vilket innebär att nu görs den slutgiltiga antagningen. Så snart denna är klar får du som sökt till oss besked om ifall du kom in eller inte och vilket val du kom in på. Du går in på Dexter, samma ställe som du gjorde ditt val på, för att se ditt antagningsbesked, både det preliminära och det slutliga. Här svarar du också på om du vill ha platsen du blivit erbjuden. Du svarar på beskedet senast 29 juli.

Om du söker till gymnasieskolor i flera olika kommuner kommer du troligen få antagningsbesked från samtliga. Därför är det viktigt att du tackar ja eller nej till platsen.

Sammanfattat:
9 januari - ansökan öppnar i Dexter.
9 februari - ansökan stänger, nu måste du ha gjort ditt val.
2 april - preliminär antagning klar och syns i Dexter. Baseras på betygen du fick vid jul.
15 april - möjlighet att göra justeringsval om så önskas.
3 maj - justeringsvalen stänger.
27 juni - slutgiltig antagning görs.
29 juli - sista svarsdag. Senast detta datum måste du i Dexter tacka ja eller nej till din plats eller om du vill stå kvar på ev reservplats.

Söker du från någon av våra Höglandskommuner (Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vetlanda), söker du via portalen https://tranas-intag.dexter-ist.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - inloggningsuppgifter får du från din studie- och yrkesvägledare på din skola. Söker du från någon annan kommun och vill läsa hos oss på Brinellgymnasiet, söker du via din hemkommun. Fråga din studie- och yrkesvägledare hur du gör. Det är din hemkommuns tidsplan för ansökning som gäller.

När du söker till en utbildning på Brinellgymnasiet får du också välja om du vill lägga till en ansökan till någon av våra idrottsutbildningar eller vårt musiktillägg. Ansökan är lite olika beroende på vilken idrott eller om det är musiktillägget du söker till. Läs mer om det på vår sida för idrott-, musik- och danstillägg.

Ansökningskoder

Nationella gymnasieprogram
BA - Bygg- och anläggningsprogrammet
BFPEA - Barn- och fritidsprogrammet
EE - El- och energiprogrammet
EK - Ekonomiprogrammet
ESBIL - Estetiska programmet - bild och formgivning
ESEST - Estetiska programmet - estetik och media
FSFOR - Försäljnings- och serviceprogrammet
HV - Hantverksprogrammet (frisör och hår- och makeupstylist)
IN - Industritekniska programmet
NA - Naturvetenskapsprogrammet
SA - Samhällsvetenskapsprogrammet
TE - Teknikprogrammet
VF - VVS- och fastighetsprogrammet
VOVAR - Vård- och omsorgsprogrammet

Introduktionsprogram
IMVBA - Programinriktat val mot BA
IMVBF - Programinriktat val mot BF
IMVEE - Programinriktat val mot EE
IMVEK - Programinriktat val mot EK
IMVES - Programinriktat val mot ES
IMVFS - Programinriktat val mot FS
IMYFS - Yrkesintroduktion riktat mot FS
IMVHV - Programinriktat val mot HV
IMVIN - Programinriktat val mot IN
IMYIN - Yrkesintroduktion riktat mot IN
IMVNA - Programinriktat val mot NA
IMVSA - Programinriktat val mot SA
IMVTE - Programinriktat val mot TE
IMVVFVVS - Programinriktat val mot VF
IMSPR - Språkintroduktion

Anpassad gymnasieskola (Gymnasiesärskolan)
AHADM
FAFAS
HPHAN
IAIND
SNSAM

Kontakt

Expandera Minimera

Antagningskanslist
Ann Björkbom-Tegheim
0380-51 88 42
ann.bjorkbom-tegheim@nassjo.se

Mer information

Vill du veta mer om hur du ansöker till våra olika idrottsinriktningar? Läs mer om idrottstillägget.

Vill du få mer information om elevboendet och hur du söker dit? Läs mer om elevboendet.

Du kan också söka till vårt musik- och danstillägg!
Läs mer om musiktillägget.
Läs mer om danstillägget.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.