Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Medborgarbudget

Medborgarbudget

Rockfestival, takodlingar, trampolinpark eller aquaponikanläggning. Hur vill du utveckla platsen du bor på? Nässjö kommun vill ta vara på de idéer som finns på landsbygden. Därför finns medborgarbudget.

Som invånare påverkar du utvecklingen

Medborgarbudget är ett sätt att involvera medborgare i beslut om hur kommunens resurser ska användas. Metoden är en form av medbestämmande. Det betyder att du som invånare är med och lämnar förslag och röstar.

Syftet är att öka det lokala engagemanget och möjligheten för kommuninvånare på landsbygden att påverka sin närmiljö och utvecklingen i samhället.

Tolv planeringsområden

Nässjö kommun har tolv planeringsområden där medborgarbudget ska genomföras. Områdena består av de största orterna i kommunen med omgivande landsbygd. Varje år genomförs en medborgarbudgetprocess i en eller två av dessa områden beroende på områdets storlek. Alla som bor inom området kan lämna in förslag kring hur pengarna ska användas. Det kan vara både fysiska åtgärder och gemensamma aktiviteter. En projektgrupp från Nässjö kommun utvärderar förslagen och bearbetar förslagen tillsammans med förslagsställarna. Sedan får ni rösta på de alternativ som är genomförbara. Slutligen genomförs de satsningar som fått flest röster.

Tillsammans skapar vi en levande landsbygd!

Karta över planeringsområden

Kartan visar i vilket planeringsområde du bor.

Tidplan för medborgarbudget

För kommunens tolv planeringsområden gäller följande tidplan för uppstart av medborgarbudget:

  • 2022 - Bodafors
  • 2023 - Forserum
  • 2024 - Anneberg
  • 2025 - Malmbäck
  • 2026 - Ormaryd och Solberga
  • 2027 - Grimstorp och Fredriksdal
  • 2028 - Flisby och Äng
  • 2029 - Sandsjöfors och Stensjön

De sju stegen i medborgarbudget

Modellen bygger på sju steg:

  1. Ta fram kriterier för hur prioriteringarna ska gå till. Specificera villkor som måste uppfyllas för att ett förslag ska gå att rösta på.
  2. Marknadsföring för att involvera så många som möjligt i området.
  3. Idégenerering där invånarna får komma med idéer på hur resurserna ska användas.
  4. Arbeta med idéerna tillsammans med invånarna och välj ut ett antal utifrån uppsatta kriterier.
  5. Låt invånarna prioritera vilka idéer som ska genomföras.
  6. Genomföra idéerna med medskapande av invånarna i området.
  7. Följ upp

Kriterierna utgör grunden för processen och styr vad pengarna ska användas till. De beslutas politiskt. Utifrån satta kriterier får medborgarna lämna in förslag på vad som ska genomföras. Idéerna bearbetas sedan tillsammans med tjänstepersoner. De idéer som är möjliga att genomföra och uppfyller kriterierna går vidare till prioriteringsfasen där invånarna är med och prioriterar.

När prioriteringen är klar genomförs de förslag som ryms inom budget. Arbetet med medborgardialog utvecklas hela tiden och medborgarna är på olika sätt involverade i utvärdering och förändring av processen.

Behov, värderingar och prioriteringar

Det finns flera positiva effekter av att arbeta med medborgarbudget. Medborgarnas kunskap om kommunens verksamhet ökar och tjänstepersoner får större kunskap om invånarnas behov, värderingar och prioriteringar.

Erfarenheter från arbete med medborgarbudget runtom i världen visar att:

  • medborgarnas engagemang ökar
  • den sociala sammanhållningen stärks
  • förståelse för komplexa verksamheter som kommun/landsting ansvarar för förbättras
  • en förflyttning sker ifrån protestaktiviteter till proaktivt förhållningssät
  • förtroendevalda får ökade kunskaper om medborgarnas behov, prioriteringar och förväntningar
  • medborgarnas tillit till de förtroendevalda och det demokratiska systemet ökar

Se filmen Medborgarbudget - en demokratisk process

Filmen beskriver medborgarbudgetens alla steg. Du får också ta del av erfarenheter från Nässjö kommun. Den är 7 minuter lång. Klicka på länken eller bilden för att komma till filmen på sidan,
Medborgarbudget, film SKR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bild som visar en videospelare med texten medborgarbudget - en demokratisk process. I bakgrunden är det en sjö med brygga, båtar och skog.

För att en idé ska kunna gå att rösta på ska den handla om en aktivitet eller förbättring av den fysiska miljön i samhället.

Förslaget ska på olika sätt utveckla områdets:

  • Attraktivitet
  • Gemenskap
  • Förutsättningar för rörelserikedom

Med fysisk åtgärd menas att man förbättrar anläggningar i Bodafors, eller bygger nya. Det kan till exempel vara badbrygga, minibibliotek, trampolinpark, utescen, planteringar, bihotell, skulpturer eller belysning.

Med aktivitet menas något medborgarna kan göra tillsammans till exempel poesifestival, motionslopp, hackathon, skattjakt, filmkväll, utomhusbingo eller galamiddag.

För att idén ska godkännas för röstning måste den också:

  • Vara till för en bred målgrupp och kunna användas av så många som möjligt
  • Vara öppet för alla utan inträde.
  • Vara möjligt att genomföra samma år eller året efter
  • Lämnas in skriftligt till Nässjö kommun inom angiven tidsperiod och innehålla aktuella kontaktuppgifter.
  • Rymmas inom ramen för kommunallagen och andra lagar och regler som begränsar vad en kommun får göra. Den får heller inte strida mot svensk lagstiftning, till exempel genom att vara diskriminerande, miljöförstörande etcetera.

Du som lämnar in förslaget behöver också delta i bearbetningen av förslaget. Det kan röra sig om att komma med förslag på plats, ha synpunkter på val av utrustning och material eller att vara med och arrangera. Vi behöver din hjälp för att göra genomförandet så likt din idé som möjligt.

Vad får det kosta?

För att din idé ska vara genomförbar får den inte kosta mer än 200 000 kronor. Om det rör sig om en fysisk förbättring ska förslaget placeras på en allmän plats. Det ska också kunna skötas och underhållas långsiktigt. Det kan antingen vara en lokal förening eller Nässjö kommun som sköter om anläggningen. Nässjö kommun undersöker kostnad för skötsel innan röstning, om du inte själv redan vet.

Medborgarbudget börjar med idéinlämning och avslutas med en invigning av de förslag som fått flest röster. Så här går processen till. 

Formulera din idé och lämna in förslaget

Medborgarna lämnar in sina idéer till kommunen, antingen en och en eller flera tillsammans. Idéerna ska utveckla samhället och göra platsen attraktiv. Det anordnas också kreativa idémöten där de som medverkar kan spåna tillsammans i grupp.

Alla medborgarna får lämna in sina idéer till kommunen under en avsatt period. Du kan lämna in din idé digitalt, via telefon, mejl eller i posten. Det anordnas också kreativa idémöten där de som medverkar kan spåna tillsammans i grupp. Om ni är fler i en grupp eller förening som har en idé som rymmer inom projektets ramar kan ni lämna in förslag som grupp.

När alla idéer har kommit in lämnas de över till en projektgrupp på Nässjö kommun som bearbetar, finslipar och kostnadsberäknar idéerna i dialog med de som lämnat förslag.

Röstning på favoriterna

Nu är det dags för de boende i planeringsområdet att bestämma vad pengarna ska gå till. En omröstning anordnas med förslagen som är genomförbara inom projektets ramar. De boende röster på de förslag de tycker är bäst och skulle bidra till utveckling på sin hemort.

Genomförande och invigning

De förslag som får flest röster och ryms i budgeten genomförs. Om en förening ska vara inblandat i genomförandet planeras det tillsammans med kommunen och nödvändiga avtal signeras. När förslagen är färdiga uppmärksammar vi det med invigning tillsammans. Då firar vi att era idéer har blivit verklighet.

Idéer har lämnats in, röstningen är klar och nu påbörjas genomförandet.

314 invånare i Anneberg har röstat och här är resultat

På första plats kom förslaget om en upprustning av promenadstigen runt Pilabodammen. Andra plats gick till förslaget om en medfinansiering av en gräsplan för 9-mannafotboll. Förnyelse vid Älmeshultabadet hamnade på en tredje plats.

314 invånare runt Anneberg har röstat och vi tackar er för att ha deltagit i processen. Det är ni som har fått bestämma över hur ni vill att Anneberg utvecklas genom Medborgarbudget.

Genomförandet

Arbetet för att genomföra de vinnande förslagen påbörjas när vädret tillåter och avslutas senast 2026. Den totala budgeten för genomförandet av förslagen är 500 000 kr. Det är de tre vinnande bidragen som först kommer att genomföras. Därefter genomförs bidragen som ryms inom budgeten i turordning.

Nedan hittar ni rangordningen för alla förslag som gick att rösta på.

  1. Upprustning av promenadstigen runt Pilabodammen
  2. Medfinansiering av en gräsplan för 9-mannafotboll
  3. Förnyelse vid Älmeshultabadet
  4. Hundrastgård
  5. Grusad cykelbana
  6. Sportgolv och bandysarg på Granvalla
  7. Upprustning av grillplatser vid Pilabodammen
  8. Nedgrävd studsmatta på lekplatsen
  9. Hinderbana för lek på lekplatsen
  10. Plantering av fruktträd och bärbuskar vid Pilabodammen, Bänkar vid promenadstigen runt Pilabodammen
  11. Dansbana på skolgården
  12. Utomhusbio
  13. Parkourbana på lekplatsen
  14. Broar till öarna i Pilabodammen, Naturplats för lek vid Pilabodammen
  15. Vindskydd på ”andra ön”
  16. Käpphästsbana på skolgården
  17. Bänkbord vid Trollebovägens lekplats
  18. Låna redskap vid näridrottsplatsen
  19. Fristående rutschkana på lekplatsen
  20. Gungställning och gungbräda på lekplatsen

Idéer har lämnats in, röstningen är klar och nu pågår genomförandet.

På första plats kom förslaget om en sommarcykelväg till badplatsen vid Storsjön. Andra plats gick till förslaget om ett promenadstråk runt Forssjön. Upprustning av vandringsstigar öster om Lillsjövägen hamnade på en tredje plats.

Planeringen av genomförandet för de tre vinnande bidragen pågick under våren 2024. Under sommaren och hösten 2024 påbörjades arbetet med de tre vinnande förslagen som beräknas bli klart inför vintern. Därefter börjar planeringen av nästkommande förslag som ryms inom kvarvarande budget.

725 invånare runt Forserum har röstat och vi tackar er för att ha deltagit i processen. Det är ni som har fått bestämma över hur ni vill att Forserum utvecklas genom Medborgarbudget.

Genomförandet

Vi börjar med att genomföra förslagen som står längst upp i listan och jobbar oss neråt till budgeten på 500 000 kr tar slut. Skulle vi inte ha råd för en dyrare satsning efter att vi genomfört de vinnande förslagen går vi vidare till nästkommande förslag som rymmer inom budgeten. Nedan hittar ni rangordningen för alla förslag som gick att rösta på.

  1. Sommarcykelväg till badplatsen
  2. Promenadstråk runt Forssjön
  3. Upprustning av stigar
  4. Hinderbana för träning
  5. Nedgrävd studsmatta
  6. Omklädningsbås och sittplatser vid Storsjöns badplats
  7. Utomhusbio
  8. Hinderbana för lek
  9. Hundrastgård
  10. Utegym
  11. Brygga i Lillsjön
  12. Plats för häng vid Forssjön
  13. Sittplatser med pergolatak
  14. Parkbelysning
  15. Ny lekutrustning
  16. Två vindskydd med grillplatser
  17. PIFFL aktivitetsbox
  18. Infartsskyltar, Nya träd längs vägen
  19. Klätterlek
  20. Lekfulla sittplatser vid kärleksstigen
  21. Scen vid kärleksstigen
  22. Bänkar och bord
  23. Info-point vid Forserums station
  24. Asfaltering av trottoarer i centrum
  25. Skuggande träd vid lekplatsen

Över 400 invånare runt Bodafors har röstat och vi tackar er för att ha deltagit i processen. Det är ni som har fått bestämma över hur ni vill att Bodafors utvecklas genom Medborgarbudget.

Totalt har fem förslag kunnat genomföras med medborgarbudget i Bodafors. Det blev en badflotte, en sommarcykelväg, en plantering av körsbärsträd i Erikslundsparken, en ny boulebana på Emåvallen samt en liten skatepark på Emåvallen. Nu avslutas projektet i Bodafors och de lyckade satsningarna firas i samband med invigning av torget som också har fått en förnyelse tack vare Centrumutvecklingsprojektet, den 29 oktober 2024.

Flera förslag kommer inte att genomföras då det enligt kriterierna krävs 5 procent av rösterna för att bli godkända.

Kvarvarande pengar som inte kunde förbrukas inom medborgarbudget blir nu möjliga att söka som investeringsbidraget Kommundelspeng Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Har din förening eller grupp privatpersoner en idé som skulle bidra till att göra Bodafors mer attraktiv? Hör av dig till landsbygdsutvecklaren för att diskutera din idé och förbereda din ansökan.

Genomförandet

Nedan hittar ni rangordningen för alla förslag som gick att rösta på.

  1. Badflotte
  2. Japanska körsbärsträd
  3. Sommarcykelväg
  4. Friluftsscen
  5. Skatepark
  6. Boulebana
  7. Basketplan
  8. Utomhusbio
  9. Naturlekplats
  10. Basketdag, Blomsteräng, Hundrastgård
  11. Jättestol
  12. Lekland
  13. Fotbollsturnering, Hinderbana
  14. Linbana
  15. Studsmatta
  16. Klätterlek
  17. Konsert
  18. BMXbanan
  19. Bänkbord park
  20. Bänkbord på torget
  21. Solsoffor
  22. Pergola
  23. Snurrnät och hängmatta
  24. Odlingsföreläsningar, Matlagningskurs
  25. Tavelvägg

Kontakt

Expandera Minimera

Utvecklingsavdelningen
0380-51 80 00


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.