Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt undersköterskan Sara

Sara sitter vid ett matbord i köket på Sjöbacken korttidsboende. Hon har arbetskläder och ler in mot kameran.

Mötet med människor, att bygga relationer och göra skillnad i andra personers vardag är faktorer som gör att Sara Petersson brinner för sin yrkesroll. Lär känna undersköterskan och få en inblick i vardagen på korttidsboendet Sjöbacken.

Mötet med människor, att bygga relationer och göra skillnad i andra personers vardag är faktorer som gör att Sara Petersson brinner för sin yrkesroll. Lär känna undersköterskan och få en inblick i vardagen på korttidsboendet Sjöbacken.

Sara har jobbat i Nässjö kommun inom äldreomsorgen i princip hela yrkeslivet. Direkt efter studenten från vård- och omsorgsprogrammet på Brinellgymnasiet började hon vikariera på Parkgården i Nässjö. År 2000 fick Sara sin första heltidsanställning, då på äldreboendet Åkersborg. Där jobbade hon i sjutton år.

- Det har alltid varit självklart för mig att jobba inom äldreomsorgen, men att jobba på ett äldreboende i sjutton år, med många tunga lyft, blev till slut fysiskt belastande för mig. Det resulterade i att jag 2017 började jobba på Nässjös korttidsboende i stället, berättar Sara.

När Sara började jobba på korttidsboendet var det en del av Ingsbergsgården. År 2020 flyttades avdelningen till Sjöbacken och det är där, på avdelning 1, som Sara jobbar idag.

- På korttidsboendet jobbar vi med personer som tillfälligt behöver boende under en period i livet. Det kan vara äldre som kommer från sina hem där vardagen inte fungerar längre, eller patienter som skrivs ut från sjukhus men är i behov av rehabilitering tills de är redo att återvända hem. Det finns också något som heter anhörigavlastning där personer som lever med en anhörig som är demenssjuk kan få stöd och vila genom att personen med demenssjukdom återkommande bor hos oss en eller ett par veckor i månaden, berättar Sara.

På Sjöbacken avdelning 1 finns det plats för nio boende. Här jobbar sju personer och Sara beskriver arbetsgruppen som ett fantastiskt team med god tilltro till varandra. Här tar alla sitt ansvar och ställer upp för varandra när det behövs.

- Vi jobbar utifrån mentaliteten att vi lever tillsammans här. Oavsett om man jobbar eller bor här är vi alla en del av samma vardag, säger hon.

Eftersom det är ruljangs på personerna som bor på avdelningen är alla dagar olika. Grunduppdraget är att finnas som stöd för de boende, och hjälpa dem att hitta tillbaka till en fungerande vardag igen. Arbetsuppgifterna är varierande. Sara jobbar en hel del med dokumentationer, handläggning och vårdplanering tillsammans med socialsekreterare, rehabiliteringspersonal och sjukhuspersonal. Men också praktiska sysslor som intimvård, matlagning, städ och tvätt.

- Jag skapar en fungerande vardag för de som bor här, vi bygger relationer och har roligt ihop. Personer kommer hit i behov av hjälp, och det stöd vi tillhandahåller gör att de får det och att resultatet ofta blir till det positiva, säger Sara. Allt vi gör bidrar till att det blir bättre för någon annan. Det känns väldigt bra. Framför allt är det kul att se när personerna lever upp igen efter en tids sjukdom, får tillbaka relationerna med sina anhöriga och hittar tillbaka till en fungerande vardag.

Att vara omtänksam och social är en nyckel för att axla rollen som undersköterska menar Sara. Man möter så många människor i jobbet, allt från boende och anhöriga till sköterskor och sekreterare. Man behöver därför tycka om människan för att trivas i rollen. Det är också viktigt att kunna läsa av människor och deras kroppsspråk och se vilken interaktion som lämpar sig tycker Sara.

- Alla individer man möter är unika och behöver bemötas olika. Vissa älskar när man skojar med dem, andra blir irriterade. Det gäller att kunna vara på olika sätt med olika människor, säger hon.

De stora utmaningarna i yrkesrollen och branschen i stort är dels besparingarna, dels den rådande personalbristen. Sara vill uppmana alla som är funderar på att söka sommarjobb eller jobb i Nässjö kommun att vända sig till vård- och omsorgsbranschen.

- Våga prova! Och var positiv. Jag har jobbat med det här i hela mitt yrkesliv och tycker fortfarande att det är roligt att gå till jobbet. Jag känner alltid att min yrkesroll är behövd i samhället och det är så motiverande att se personerna som bor hos oss bli starkare och piggare. Många som kommer hit är ensamma och att få skapa relationer och en vardag som de trivs med är väldigt berikande. Det kan inte finnas ett viktigare jobb!


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.