Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Lokförare

Vill du ha ett omväxlande yrke där du för människor närmare varandra och gods till rätt ställe? Som lokförare jobbar du i en servicebransch där resandet hela tiden ökar. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket innebär att det finns goda möjligheter att få jobb.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. Lokföraryrket har i större utsträckning också blivit ett serviceyrke. Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.

För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad, ha ett säkerhetstänk och kunna fatta kloka beslut i oväntade situationer. Det är också en fördel om du är intresserad av teknik. 

Utbildningens upplägg

Utbildningen är ettårig och ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs som lokförare. 

Utbildningen till lokförare är framtagen i samarbete med järnvägsbranschen och innehållet är anpassat till järnvägsbranschens krav. Utbildningen är även anpassad till den nationella utbildningsplan som branschorganisationen Almega och branschföretagen tagit fram.

I järnvägsknuten Nässjö möts sex järnvägslinjer och flera av de stora tågbolagen har kontor här. Förutsättningarna är därför mycket goda att lära sig allt som yrkesrollen som lokförare kräver, både teoretiskt och praktiskt.

Praktik - Lärande i arbete (LIA)

Utbildningen läggs upp i nära samverkan med näringslivet och teori varvas med praktik. Nästan hälften av utbildningen är därför förlagd ute på en arbetsplats sk Lärande i arbete (LIA) där du ges möjlighet till en första kontakt med framtida arbetsgivare. 

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. LIA:ns placeringsort kan variera över hela Sverige beroende på branschens behov. Eventuella kostnader för resor och boende i samband med LIA:n betalas av den studerande. Det finns möjlighet att ansöka om stipendium via Aktiestinsen för kostnader relaterade till LIA:n. Eventuellt stipendium betalas ut efter utbildningen.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskaper motsvarande förarbevis enligt EU:s krav. Utbildningen ger också kompetens inom områden som berör bromsprovare, bland annat signalgivare vid växling. 

Hur många får jobb?

Av de 22 studerande som tog examen i december 2022 har samtliga fått jobb som lokförare.

Studiestöd och examen

Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Utbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen.

Ansökan

Ansökan är öppen för utbildningsstart 15 januari 2024.

Granskning av lokförarutbildningen

YH-utbildningen till lokförare blev under våren 2021 kvalitetsgranskad av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och fick högsta betyg. Myndigheten bedömer att utbildningen i hög grad uppfyller myndighetens fastställda kvalitetskriterier och har mycket hög kvalitet. Läs kvalitetsgranskningen i sin helhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Möt några av våra studerande:

Min LIA-resa genom Sverige

I januari 2020 startade Katarina sin resa mot målet att bli lokförare. En resa som, skulle det visa sig, högst påtagligt har påverkats av en världsomfattade pandemi. Här är hennes egna ord om hur...

Peter berättar själv om sin infoåkning

Peter Gillström började studera till lokförare i januari 2020 och 11 veckor in i utbildningen var det så dags för honom och övriga i klassen att informationsåka. Det innebär att den studerande...

Lokförare är Ace första "riktiga" jobb

Ace Elmlund hade planer på att bli operasångerska men ändrade sig och sökte till lokförarutbildningen istället. Nu är det bara veckor kvar innan hon går ut i arbetslivet och sitt första ”riktiga”...

Hallå där Maria! Vad hände efter examen?

Det har gått 10 månader sedan Maria Stenström och hennes 20 kurskamrater tog examen från YH-utbildningen till lokförare. Vad hände egentligen sedan? Läs om Maria och hennes resa.

Wesim är entreprenören som sadlar om till lokförare

Wesims första LIA är slut och han är tillbaka i skolbänken efter fyra veckors praktik. Det har varit en LIA-period som inneburit många aha-upplevelser... 

Lokförare - ett drömyrke för Maria

Maria Stenström började studera till lokförare på Nässjöakademin för snart tio månader sedan och utbildningen börjar närma sig slutet. Just nu är hon ute på den andra praktikperioden, Lärande i...

Emelie reser till framtidsyrket

Emelie Lundborg var en av våra studerande som läste till lokförare hos oss på Nässjöakademin under 2016-2017. Under sin LIA körde hon persontåg för Transdev.

Godståg är Petras grej

Petra Thorsén valde att göra sin LIA på Green Cargo eftersom hon efter utbildningen ville köra godståg och inte persontrafik. - Det har varit kul och omväxlande!

Tillbaka

Film

Emelie Lundborg berättar om hur hon upplever lokförarutbildningen.

Kontakt

Expandera Minimera
Thomas Gustafsson

Utbildningsledare

Jonas Karlsson

Tel: 0380-51 72 53
E-post: jonas.karlsson@nassjo.se

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

nassjoakademin@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.