Meny Stäng Sök
Meny Stäng Meny

Lokförare

Lokförare

Vill du ha ett omväxlande yrke där du för människor närmare varandra och gods till rätt ställe? Som lokförare jobbar du i en servicebransch där resandet hela tiden ökar. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket innebär att det finns goda möjligheter att få jobb.

Den 1 april 2020 öppnar ansökan
för utbildningsstart 2021.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. Lokföraryrket har i större utsträckning också blivit ett serviceyrke. Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.

För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad och stresstålig och kunna fatta rätt beslut i oväntade situationer. Det är också en fördel om du är intresserad av teknik. 

Utbildningens upplägg

Utbildningen är ettårig och ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs som lokförare. 

Utbildningen till lokförare är framtagen i samarbete med järnvägsbranschen och innehållet är anpassat till järnvägsbranschens krav. Utbildningen är även anpassad till den nationella utbildningsplan som branschorganisationen Almega och branschföretagen tagit fram.

I järnvägsknuten Nässjö möts sex järnvägslinjer och flera av de stora tågbolagen har kontor här. Förutsättningarna är därför mycket goda att lära sig allt som yrkesrollen som lokförare kräver, både teoretiskt och praktiskt.

Praktik - Lärande i arbete (LIA)

Utbildningen läggs upp i nära samverkan med näringslivet och teori varvas med praktik. Nästan hälften av utbildningen är därför förlagd ute på en arbetsplats sk Lärande i arbete (LIA) där du ges möjlighet till en första kontakt med framtida arbetsgivare. 

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. LIA:ns placeringsort kan variera över hela Sverige beroende på branschens behov. 

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskaper motsvarande förarbevis enligt EU:s krav. Utbildningen ger också kompetens inom områden som berör bromsprovare, bland annat signalgivare vid växling. 

100% fick jobb

Uppföljningen som gjordes ett halvår efter examen visade att av de studerande som tog examen i december 2018, har alla fått jobb inom utbildningens verksamhetsområde.

Studiestöd och examen

Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Utbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen.


Håkan byter bana mitt i livet

Det är det berömda bananskalet som är orsaken till att Håkan Solnevik byter karriär och väljer att studera till lokförare mitt i livet. Och han trivs jättebra. - Ibland känner jag att jag skulle...

Lokförare - ett drömyrke för Maria

Maria Stenström började studera till lokförare på Nässjöakademin för snart tio månader sedan och utbildningen börjar närma sig slutet. Just nu är hon ute på den andra praktikperioden, Lärande i...

Persontåg är Olofs lokförarmål

Olof Bertilsson har precis kommit tillbaka till skolan igen från sin allra första LIA-period (lärande i arbete) som lokförarstuderande och han är mycket nöjd. Han har kört persontåg för Arriva, de så ...

Emelie reser till framtidsyrket

Emelie Lundborg var en av våra studerande som läste till lokförare hos oss på Nässjöakademin under 2016-2017. Under sin LIA körde hon persontåg för Transdev.

Godståg är Petras grej

Petra Thorsén valde att göra sin LIA på Green Cargo eftersom hon efter utbildningen ville köra godståg och inte persontrafik. - Det har varit kul och omväxlande!

Maria kör timmertåg i Värmland

Mitt ute i skogen i närheten av Arvika står ett godståg och blir lastat med timmer. Tre långtradare går i skytteltrafik och lämnar timmerstockar som sedan lyfts på vagnarna. Efter tio timmar är...

Tillbaka

Film

Emelie Lundborg berättar om hur hon upplever lokförarutbildningen.

Kontakt

Expandera Minimera

Utbildningsledare

Thomas Gustafsson

Tel: 0380-51 72 59
Vxl: 0380-51 72 50
E-post: thomas.gustafsson@nassjo.se

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

nassjoakademin@nassjo.se
Tel. 0380-51 72 50

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.