Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Varför?

Frågan ställd till: Alla partier

Fråga

Hej. Min fråga till er är varför vi har kommunalt självstyre?

Signatur: Julia

Svar från SAFE

Det har gammalt datum. Oavsett kungars makt under århundraden, så har det funnits ett starkt lokalt självstyre baserat på befolkning och starka bönder många gånger. Kyrkan har agerat både skola och socialtjänst förr i tiden för den lokala befolkningen.
Detta tänk har levt med till idag. Även om staten genom lagar talar om för kommunen vad den ska göra, så har kommunen möjlighet att utföra det på sitt sätt.
Samtidigt vill staten att det ska vara så lika som möjligt i landet från norr till söder och i ett antal fall så inskränks det kommunala självstyret i praktiken.
Finns flera historiker och författare som beskrivit denna historiska utveckling. I skrivande stund kommer jag ihåg Göran Hägg.

Besvarad 8 november 2018 av Besvarad 8/11 -18 Uno Kenstam, SAFE

Svar från Socialdemokraterna

Jag tycker Uno lämnat ett klokt svar. Till det kan jag lägga till att det är det bästa sätt vi idag kan se för att ha viktiga tjänster o utveckling nära kommuninvånarna.

Besvarad 8 november 2018 av Anna-Carin ”Anci” Magnusson , Socialdemokraterna

Svar från Sverigedemokraterna

Hej. Jag tycker också att SAFE, Uno Kenstam, har lämnat ett bra svar.

Besvarad 9 november 2018 av Anders Warell


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.