Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Resor

Frågan ställd till: Alla partier

Fråga

hur kan länstrafiken dra in bussar på fredagar efter 16,30 det är inte klokt att vi som i utanför nässjö drabbas vi kan inte ta tåget som går till bodafors tänk på dom gamla och dom unga som flyttar till grimstorp ska vi inte ha ett fungerade busstrafik

Signatur: tonny

Svar från Sverigedemokraterna

Hej Tonny!
Det är beklagligt med försämringar. Det har ofta att göra med ekonomin och prioriteringar. Kan det vara så att få reser och därför blir linjen olönsam?
Bor själv vid järnvägen Nässjö Vetlanda och ser tomma tåg fara förbi. Den är tydligen prioriterad. Det är synd att orterna är utan offentliga kommunikationer kväller och helger och kräver att ortsborna alla är bilburna eller har vänner med bil.
Kommunen kan önska men det är inte kommunens ansvarsområde utan landstinget som är ägare till JLT.

Besvarad 25 maj 2020 av Lena Torp

Svar från SAFE

Hej
Ja det är märkligt att kollektivtrafiken dras ner när vi ska minska på bilåkandet. Vissa orter som t ex Anneberg kan inte åka på helger osv.
Jag förstår att det är en kostnad, men tycker att riksdagagen borde uppmuntra kollektivtrafik genom satsningar.
Höjs biljettpriserna för mycket, så tar folk bilen.
Det måste göras förmånligt att ta kollektivtrafik och vara litet krångligare att ta bil i framtiden om vi ska lyckas med åtminstone vissa miljömål, samtidigt som människor får ett enkelt resande.
Uno Kenstam, SAFE

Besvarad 25 maj 2020 av Uno Kenstam, SAFE

Svar från Socialdemokraterna

Hej!
Tack för fråga. Det du skriver om är något som jag hör från många. Det är viktigt att hela kommunen ska kunna vara attraktivt ur resande och boendesynpunkt. Det är Regionen som ansvarar för dessa frågor varför jag sänder frågan till våra företrädare där. Jag kommer också ta upp frågan med dem när vi möts i juni. Samtidigt vill jag tipsa om att vi ska ha en träff med Regionen om Trafikfrågor i slutet av augusti. Beroende på hur det är med Pandemin och restriktioner så hoppas vi att mötet med den offentliga delen blir av på kvällen. Hoppas du kan komma med då och samtala med dem.

Besvarad 27 maj 2020 av Anna-Carin Magnusson, Socialdemokraterna

Svar från Moderaterna

Hej Anna,

Hej Tonny!
Tack för din fråga som lyfter en viktig bit i människors liv.
Att kunna träffa vänner och umgås t.ex. en fredag kväll utanför arbete är mycket viktigt. Det är ju det som utgör själva kittet oss människor emellan att få träffas och umgås. Nu under Corona epidemin får vi göra det men med respekt för att hålla avstånd. Just under den här tiden så har vi alla noterat att det är något oerhört viktigt som fattas oss. Att umgås mer avslappnat, att få krama om våra kompisar och äldre. Längtan efter att Corona epidemin ska vara över är oerhört stort.
Sommartrafiken har man reducerat sedan 1992. Det har man gjort på grund av semester och sommarlov. Riktlinjerna för hur man ska lägga upp tidtabellen bygger man på underlaget till trafikförsöjningsprogrammet. Trafikförsörjningsprogrammet i sin tur är grundad på SCB data samt biljettviseringar, dialog med kommuner tjänstemän och skolbussplanerare, intresseföreningar. Arbete och utbildning är de viktigaste målgrupper men vi ska även ha turutbud för service o för möjlighet till nöje o kultur. Det förs även statistik på hur många resande per tur det är. Det har ju också stor betydelse för utbudet. Inte minst så försöker man ta hänsyn till inskickade synpunkter och förslag ifrån länets resenärer.

Här kommer vi till en viktig punkt där du har fört fram en åsikt och som vi kan arbeta vidare med.
Förslag ifrån vår kommuns resenärer. Den synpunkt du för fram tycker jag är av stor vikt. Jag kommer fortsätta ta med den i framtida arbete kring trafikförsörjningen.
Nässjö kommuns vision är ju – Världens rum för människor och möten. Då måste våra kommuninvånare ges möjlighet att träffas genom vår lokaltrafik så även senare på kvällar utanför arbetet.
Tack Tonny för konstruktiv fråga.

Besvarad 30 maj 2020 av Anna Gerebo (M)


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.