Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Maten på Parkgården

Frågan ställd till: Alla partier

Fråga

Hej
Har ni bara gått på kostnaden för maten?
Detta är en samlingsplats även för dom som inte bor på Parkgården.
De som bor ensamma och finner lunchen ett sätt att träffa och prata med folk.
Helt plötsligt är det kanske billigare att köpa en burk mat och värma till hemma.
Vet inte hur mycket kommunen hade sparat i andra omvårdnads omkostnader när pensionärer sitter hemma i sitt hem och äter.
Känner lite att ibland kan samvaron göra en hel del.
Mvh
Bengt Svensson

Signatur: Bengt

Svar från Kristdemokraterna

Hejsan.
utredningens uppdrag var:
Vem ska vara huvudman för kommunens publika restauranger.
ska huvudmannaskapet föra med sig ett samlat ansvar för både tillagning och serveringsverksamhet samt lokaler.
Vem ska ansvara för prissättning och den prissubventionering som ges till alla som fyllt 65 år.
Är det möjligt att subventionera måltidspriser till personer som inte har behov av stöd enligt Socialtjänstlagen.
vikten av restaurangverksamhet för en bra mötesplats och en god måltid i hela kommunen är viktigt.Det är god och vällagad mat som kan erhållas för 80kr.

Besvarad 2 oktober 2019 av 191002 Laila Norss

Svar från Miljöpartiet

Hej Bengt

Vad jag har fått till mig så har inte de som har matdistribution via hemtjänst blivit drabbad av höjningen och jag förstår att de är en rejäl höjning.

Vi i Miljöpartiet debatterade hårt i kommunfullmäktige och yrkade på återremiss men tyvärr så gick inte de yrkande genom.

Hör gärna av dig om du har funderingar.

Mert Cimen Gruppledare i miljöpartiet.

Besvarad 2 oktober 2019 av Mert Cimen

Svar från Socialdemokraterna

Hej
Mat på resturang blir alltid dyrare än egen lagad mat, eller för den delen färdigmat att värma hemma. Vår produktionskostnad är 80kr/ måltid i restauranger kopplade till våra särskilda boenden.
Att man slutar subventionera de som äter i våra restauranger innebär inte att man inte är välkommen själv eller i grupp.
Sedan måste man fråga sig om man tycker det är rätt att man ska ha en ojämn konkurrens gentemot alla våra bra restauranger i kommunen genom att sänka priset med skattepengar.
Vi stöttar flera olika föreningar i Nässjö kommun som gör mycket för att skapa mötesplatser för kommunens medlemmar. En sådan mötesplats är på parkgården där vi tillsammans med kommunens olika pensionärsorganisationer har flera olika aktiviteter riktade mot målgruppen äldre. En annan sådan aktivitet är äldreveckan för att informera om olika verksamheter och marknadsföra kommunens olika organisationer.
/Sara och Erik för socialdemokraterna

Besvarad 2 oktober 2019 av Sara och Erik för Socialdemokraterna

Svar från SAFE

Hej.
Priset för en lunch i kommunens restauranger har fram till den 1/10 2019 varit 63 kr, ett kort för 10 luncher har kostat 590 kr och ett kort för 30 luncher har kostat 1 720 kr. Kommunen har subventionerat måltiderna för att medverka till pensionärers sociala samvaro och näringsrik kost. Det bidrar till att förebygga ohälsa och framtida omsorgsinsatser. Flera andra kommuner i länet och landet erbjuder subventionerad lunch i kommunala restauranger som en del i att förebygga ensamhet och ohälsa. SAFE anser att Nässjö kommun ska fortsätta att subventionera måltider i våra restauranger. Därför föreslog vi i kommunfullmäktige att tekniska servicenämnden, som nu är ansvariga för kommunens restauranger, skulle få ett ekonomiskt tillskott så att samma priser skulle gälla för pensionärer som före den 1/10 2019. Många pensionärer har väldigt låg inkomst och kan med subventionerade priser äta i kommunens restauranger några gånger i veckan. Alla pensionärsorganisationer som är representerade i kommunala pensionärsrådet protesterade bestämt mot att ta bort subventionerna för pensionärer. SAFE tror att det kostar mera än man sparar om fler pensionärer på sikt drabbas av ensamhet och ohälsa på grund av borttagna måltidssubventioner.
Med vänlig hälsning
Anders Hansen, SAFE

Besvarad 8 oktober 2019 av Anders Hansen, SAFE


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.