Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Börja studera - det du behöver veta

Vem får studera?

Från och med 1 juli det år du fyller 20 år och folkbokförd i Nässjö kommun kan du ansöka till Komvux. Är du folkbokförd i en annan kommun och vill studera i Nässjö måste du kontakta din hemkommun.

Kostar det något?

Utbildningen är avgiftsfri men du betalar själv din kurslitteratur. För att studera behöver du tillgång till dator och internet. När du studerar på Komvux kan du ansöka om studiemedel (CSN). Tillhör du en viss målgrupp kan du vara berättigad till studiestartsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför kunskapstester?

För att du ska ha förutsättningar att klara din sökta kurs/kurser inom svenska, matematik och engelska använder vi på Nässjö Lärcenter digitala kunskapstester. Utifrån testresultatet kan sedan en säkrare startnivå fastställas inför dina kommande studier. Läs mer om kunskapstester.

Vilka dokument ska du skicka in med ansökan?

För att din ansökan ska vara fullständig måste du lämna in kopia på dina betyg, både betyg från gymnasieskola och eventuellt eftergymnasiala betyg. Om du saknar gymnasiebetyg lämnar du istället in en kopia på grundskolebetyget. Utan betyg är ansökan ofullständig och innebär att du inte antas till sökt kurs.

Hur lång är en kurs?

Kursens studietid varierar beroende på vilken kurs du läser och om du läser på plats eller på distans. Läser du på plats är studietiden 15 veckor per kurs och du behöver avsätta två tillfällen i veckan för lektioner i skolan.
När det gäller distansstudier läser du en kurs i taget. Du kan då välja mellan följande studietakter:

 • 25% vilket innebär ca 2 h studier per dag,
 • 50% vilket innebär ca 4 h studier per dag,
 • 75 % vilket innebär ca 6 h studier per dag eller
 • 100% vilket innebär 8 h studier per dag.

Vad gäller vid avbrott i studierna?

När du läser en kurs på Komvux kan du inte pausa dina studier för till exempel semester, lov eller personliga skäl. Gör du ett avbrott i dina studier innebär det att du får söka om kursen igen. Du kan bara tillgodoräkna dig tidigare inlämnade uppgifter i kursen inom sex månader från avbrottstillfället.

Om du får betyget F

Betyget F innebär att du ej är godkänd i kursen. Då har du möjlighet till ett omprov inom fyra veckor från kursens slutdatum. Blir du inte godkänd på omprovet kan du ansöka om prövning som bekostas av dig själv. Se information om prövning.

Vill du studera i en annan kommun?

Om du bor du i Nässjö kommun och vill studera i en annan kommun behöver du skicka oss en ansökan. Ansökan görs via e-tjänst.

Detta ska finnas med i ansökan:

 • Vilken utbildning/kurs du söker samt antal poäng.
 • Personligt brev.
 • Kopior på dina betyg.
 • Nuvarande sysselsättning.

Ansökan om att studera i annan kommun, Självservice Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sedan den 1 januari 2017 finns det en rättighetslagstiftning att läsa på Komvux på gymnasial nivå, om syftet är att bli behörig till en högskola eller yrkeshögskola. För att ha den rätten krävs det att man är behörig till Komvux på gymnasial nivå (20 kapitlet 19–20 §§ skollagen). Beslut tas utifrån rådande budget, söktryck samt aktuell lagstiftning. Det finns dock ingen generell regel när det gäller "ej behörighetsgivande utbildning", dit yrkesutbildningar räknas.

Aktuellt


 • Antagningsbesked skickas senast vecka 27!


  Senast vecka 27 ska Du fått ett antagningsbesked till din mejladress.Antagningsbeskedet kan hamna i både inkorg, skräppost eller spamposten.Har du inte fått något antagninsbesked och inte hört något från Nässjö lärcenter.Var i så fall vänlig och skicka ett mejl till larcenter@nassjo.se

 • Vi önskar våra elever på Nässjö lärcenter ett riktigt härligt sommarlov!


  Vi ses igen när skolan startar den 12 augusti.

Kontakt

Expandera Minimera

Reception för komvux och sfi:
Besökstider:
Måndag och torsdag kl. 13-15
Tisdag kl. 10-12
Besöksadress:
Rådhusgatan 20 i Nässjö

Telefontider studie- och yrkesvägledare:
Måndag och onsdag kl. 13-15
Tisdag och torsdag kl. 10-12
0380-51 72 69

Administration:
0380-51 72 50
0380-51 72 74

E-post:
larcenter@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.