Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Börja studera - det du behöver veta

Vem får studera?

Från och med 1 juli det år du fyller 20 år och folkbokförd i Nässjö kommun kan du ansöka till Komvux. Är du folkbokförd i en annan kommun och vill studera i Nässjö måste du kontakta din hemkommun.

Kostar det något?

Utbildningen är avgiftsfri men du betalar själv din kurslitteratur. För att studera behöver du tillgång till dator och internet. När du studerar på Komvux kan du ansöka om studiemedel (CSN). Tillhör du en viss målgrupp kan du vara berättigad till studiestartsstöd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilka dokument ska du skicka in med ansökan?

För att din ansökan ska vara fullständig måste du lämna in kopia på dina betyg, både betyg från gymnasieskola och eventuellt eftergymnasiala betyg. Om du saknar gymnasiebetyg lämnar du istället in en kopia på grundskolebetyget. Utan betyg är ansökan ofullständig och innebär att du inte antas till sökt kurs.

Hur lång är en kurs?

Kursens studietid varierar beroende på vilken kurs du läser och om du läser på plats eller på distans. Läser du på plats är studietiden 15 veckor per kurs och du behöver avsätta två tillfällen i veckan för lektioner i skolan.
När det gäller distansstudier läser du en kurs i taget. Du kan då välja mellan följande studietakter:

 • 25% vilket innebär ca 2 h studier per dag,
 • 50% vilket innebär ca 4 h studier per dag,
 • 75 % vilket innebär ca 6 h studier per dag eller
 • 100% vilket innebär 8 h studier per dag.

Vad gäller vid avbrott i studierna?

När du läser en kurs på Komvux kan du inte pausa dina studier för till exempel semester, lov eller personliga skäl. Gör du ett avbrott i dina studier innebär det att du får söka om kursen igen. Du kan bara tillgodoräkna dig tidigare inlämnade uppgifter i kursen inom sex månader från avbrottstillfället.

Om du får betyget F

Betyget F innebär att du ej är godkänd i kursen. Då har du möjlighet till ett omprov inom fyra veckor från kursens slutdatum. Blir du inte godkänd på omprovet kan du ansöka om prövning som bekostas av dig själv. Se information om prövning.

Vill du studera i en annan kommun?

Bor du i Nässjö kommun och vill studera i en annan kommun? Då ska du fylla i den aktuella skolans ansökan och bifoga kopior på dina betyg samt skriva ett personligt brev med mål och syfte med studierna och även svara på vad du jobbar med just nu eller när du senast jobbade.

Detta skickar du med e-post till: malin.landgren@nassjo.se

Beslut om du får studera i en annan kommun tas sedan av rektor utifrån rådande budget, söktryck samt aktuell lagstiftning. Om utbildningen finns i Nässjö kommun får du inte studera i en annan kommun.
Aktuellt


 • Ringa Vuxenutbildningen under semestern?


  SYV-telefonen (0380-51 72 69) är öppen under v. 28 och 31. Övriga veckor under semesterperioden är det stängt.Vecka 32 är telefontiderna igång som vanligt. Måndag och onsdag kl. 13 - 15, tisdag och torsdag kl. 10 - 12.Vi önskar dig en trevlig sommar!

 • Semesterstängt på Komvux/SFI


  Nu är det snart dags för sommar och semester. Komvux/SFI är därför stängt vecka 28 - 31.
  Vi önskar dig en skön sommar!


 • Det finns enstaka platser kvar på VVS-utbildningen.


  Läs mer om utbildningen. Ansök senast den 3 augusti. Ansök här  Öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Expandera Minimera

Komvux grund- och gymnasienivå
Studie- och yrkesvägledare:
0380-51 72 69
Telefontid måndag kl. 13-15, tisdag kl. 08-10, onsdag 13-15 och torsdag kl. 10-12.

Reception
Öppettider:
Måndag kl. 13-15
Tisdag kl. 10-12
Onsdag stängt
Torsdag kl. 13-15
Fredag kl. 10-12

Besöksadress:
Komvux och SFI reception finns på Rådhusgatan 20 B i Nässjö.

Administratör SFI:
0380-51 76 36

Administratör Komvux:
0380-51 72 50

larcenter@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.