Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Nässjö Winter Glow

Miniatyrhus i corténplåt.

Nässjö Winter Glow är ett koncept där Nässjobor och besökare med enkelhet kan uppleva alla vinterdekorationer och ljussättningar som fyller Nässjö under december och januari.

Med inspiration från Nässjös platsvarumärke jobbar Nässjö citysamverkan med att ta fram vinterdekorationer som flirtar med stadens industriella arv och kultur. Jämnsides jobbar kommunens tekniska serviceförvaltning också med att ta fram dekorativ vinterbelysning som både gör staden ljusare och tryggare under vinterhalvåret.

Om konceptet

Nässjö Winter Glow är ett koncept som togs fram till december 2023 för att besökare och Nässjöbor på ett nytt sätt ska uppleva alla utsmyckningar som finns i Nässjö på vintern. Stadens juldekorationer och effektfulla vinterbelysning markeras ut på en karta som Nässjöbor och besökare följer för att längs vägen uppleva de stämningsfulla utsmyckningarna. Medan man följer kartan och promenerar genom staden kan man även läsa storyn bakom varje dekoration.

Nässjö Winter Glow återkommer årligen, från första advent till mitten på januari.

Skyltställning med skyltar.

Karta över 2023 års upplaga av Nässjö Winter Glow.

1. Hårda julklappar

På Esplanaden hittar du hårda julklappar med ett tydligt industriellt uttryck. Insnörade med corténplåtssnören som påminner om stadens historia. Så Nässjö!

2. Trädbelysning på Esplanaden

Nässjö är en liten plats med storstadskänsla. Lägg märke till hur stadens linjära gator formar ett rutnät som liknar stadsplaneringen i storstäder som Köpenhamn och New York. Den raka axeln mellan stationshuset och Nässjö stadspark förstärks så här års när ljusslingor i träden lyser upp stråket.

3. Granen

Grön och grann, och hög som hus. Det blir ingen riktig jul i Nässjö utan en gran från höglandets mäktiga skogar placerad på Stortorget.

4. Ljustunneln på kvällen, och vintertips på dagen

Ljustunneln på Stortorget blir en magiskt läcker plats när skymningen faller. Likt en stjärnklar natthimmel sprider tusentals små lampor ljus i mörkret och skapar en stämningsfull atmosfär. Vid ljustunneln finns tjugofyra bildbrickor fyllda av tips på vinteraktiviteter att göra i Nässjö. Perfekt inspiration till familjeutflykten eller besöket!

5. Luciatåget

Sankta Lucia! Nässjös ljusklara hägring kommer inte i vit skrud. Detta luciatåg är en aning ruffare och klätt i corténplåt. En flirt med vårt industriella arv!

6. Bänkar med belysning

Bänkarna utmed gågatan är dekorationer i sig. Vågformade med plats för vila och samtal. Trä- och plåtmaterial som känns Nässjö, och så här års pyntade med stämningsfulla julplanteringar. När mörkret faller byter bänkarna skepnad och förvandlas till en stjärnklar natthimmel. Effektfullt och glowigt.

7. Glödande klotgirlanger

År 2022 togs det fram nya girlanger till gågatan. Girlangerna består av lysande, klotformade nystan i ojämna storlekar som vi associerar med glödande bollar. Hett!

8. Pepparkakshusen

Det här är inga pepparkakshus man bör sätta tänderna i! De är lika hårda som plåten pepparkakor bakas på. Även om de inte är så goda att äta kan vi i Nässjö inte föreställa oss en vinter utan dem. Pepparkakshusen har blivit en plats för fantasi och förundran. Ett landmärke för staden såhär års!

9. Tivoliljus på Köpmansgatan

Utmed Köpmansgatan vandrar ljusslingor fram och tillbaka längs fasaderna. Tillsammans ramar de in pepparkakslandskapet till en magisk värld.

10. Ljuskransen

En bågformad konstellation inklädd i granris och ljus. Centrerat i bågen hänger en ståtlig julkrans där nässjöbor gärna fotograferar sina julkort. Du kommer att förstå varför!

11. Trädkronorna på torget

Du ser dem redan från långt håll, men ju närmare du kommer desto pampigare blir det. Man kan stå länge under trädkronorna på Stortorget och blicka upp mot de glödande ljuskulorna och droppande istapparna som hänger i grenverken.

12. Trädbelysning på Karlagatan

Belysta träd utmed axeln som sträcker sig från Esplanaden utanför stationshuset till Ingsbergssjön i stadsparken.

13. Nässjös hjärtan

I vinter står gigantiska hjärtan i rampljuset på Kulturhuset Pigalle - bokstavligt talat. När skymningen faller lyser ett rött sken genom hjärtanen och sprider värme ut över staden. Riktigt pampigt!

14. Tusen ljus i stadsparken

Nu tändas tusen juleljus i Nässjö stadspark. Byggnaderna i parken svidar om till ljuskostym, buskarna i sortimentsträdgården kläs in i nystan av lampor och sittplatserna på den tårtformade bryggan belyses med ljusslingor. På den lilla scenen i parken ser du ett landskap av granar och vid Carl Peterssons plats fortskrider den belysta axeln som löper genom stadskärnan. I flera av träden i stadsparken glöder enorma ljusklot och över gångstråket hänger effektfull tivolibelysning. En magisk plats att besöka såhär års! Du kommer förstå varför.

15. Gigantiska paket

Gigantiska paket står på alla barns önskelistor. Här i Nässjö blir önskningarna till verklighet! Stora paket i betong, inklädda i granris och snörade med rostfärgade rosetter i corténplåt pryder rondellen där Mariagatan möter Brogatan.

16. Girlanger över rådhusgatan

Nässjös klassiska julgirlanger sprider ljus över stadens gator.