Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Hållbara måltider

I varje verksamhet där livsmedel hanteras finns det tydliga rutiner och regelbunden egenkontroll för säker mat. 

Måltiderna ska vara goda, vällagade och näringsriktiga. Nässjö kommun följer Livsmedelsverkets råd och riktlinjer. Måltiderna lagas från grunden så långt det är möjligt och råvarorna anpassas efter säsong. Inköp av råvaror sker till viss del från lokala leverantörer.

Måltider som ger energi och näring

Vad du äter och dricker har stor betydelse för hälsan och miljön. Livsmedelsverkets kostråd är baserade på vetenskap och hjälper dig att äta hållbart. Råden innebär bland annat mer mat från växtriket och mindre från djurriket, att äta lagom mycket och att röra på sig.

Skollunchen ska ge eleverna cirka 30 procent av deras dagliga behov av energi och näringsämnen enligt gällande rekommendationer. I skolan erbjuds två rätter, varav ett vegetariskt alternativ.

I förskolan ska frukost, lunch och mellanmål ge cirka 70 procent av dagsbehovet av energi och näringsämnen. I förskolan erbjuds ett måltidsalternativ, men för den som vill äta vegetariskt går det bra att ansöka om detta.

Till lunchen varje dag serveras råkost/sallad, hårt bröd och mjölk eller vatten som dryck. Menyerna upprättas av varje tillagningskök och presenteras på kommunens webbplats.

Kontakt

Expandera Minimera

Tekniska servicekontoret
Jessica Käll, kost- och måltidsutvecklare
0380-51 79 19
jessica.kall@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.