Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

SBR, EPDM eller TPE, mikroplaster i föreningslivet.

Frågan ställd till: Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna, SAFE, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet

Fråga

I Sverige finns det över 1000 konstgräsplaner och enligt Naturvårdsverket byggs det ungefär 100 nya planer varje år. I många av dem har underlaget fyllts med granulat för att ge planen så bra spelegenskaper som möjligt, oftast handlar det om SBR (återvunna maskin- och bildäck), EPDM (nytillverkat vulkaniserat industrigummi), TPE (nytillverkad termoplast) eller R-EPDM (återvunnet gummi från till exempel kabel eller lister). SBR är det vanligaste fyllnadsmaterialet och används i mellan 60 och 70 procent av alla konstgräsplaner.

Så när och om EU förbjuder SBR, EPDM eller TPE som fyllnad kan man ju fundera hur ni tänker finansiera eventuellt förbud, Vilka medel finns avsatta för hantera ett europeiskt förbud?

Tacksam för svar!

Signatur: Per

Svar från SAFE

Svaret är mycket enkelt. Det finns inga pengar budgeterade för att finansiera EU-förbud.

Besvarad 7 oktober 2020 av Uno Kenstam, SAFE

Svar från Socialdemokraterna

I förslag till budget för 21 och plan 22 o 23 finns inte detta med.

Besvarad 7 oktober 2020 av Anna-Carin MAgnusson (S)

Svar från Sverigedemokraterna

Tack för frågan Per!
Vi har uppmärksammat hur korttänkt det är att satsa på konstgräsplaner och även liknande material i lekplatsers underlag. Det är väldigt skadligt för omgivningens vatten och mark med tungmetaller och kemikalier från dessa lager av däck och plaster. Vissa forskare varnar för själva plasten i konstgräset som släpper hormoner ifrån sig och som skadar växande människor , alltså barn.
Microplaster är redan kända som varande skadliga för fortplantning av levande organismer exempelvis i vattendrag.

Vi har påtalat detta på Kultur och Fritidsnämnden vid information om satsningarna på just konstgräs och vädjat om att tänka om men tillsvidare för döva öron. Vi har även påtalat detta för flera år sedan i Kommunfullmäktige. Det som har talat starkt för konstgräs är dets obefintliga skötsel och styrka mot slitage.

Så det var det långa svaret och som svaren är ovan så finns det inga planer på att lägga medel åt sidan om det kommer förbud. Det kommer även i sådana fall nog inte att gälla över en natt.

Besvarad 7 oktober 2020 av Lena Torp

Svar från Moderaterna

Det finns inga pengar avsatta i budget för några eventuella lagar från EU.

Besvarad 14 oktober 2020 av Tomas Söderberg (M)


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.