Torsa Stenar

Exempelbild

En imponerande och sägenomspunnen fornlämning från järnåldern, som sägs vaktas av en drake.

Ett besök vid Torsa stenar tar dig 1500 år tillbaka i tiden. Gravplatsen härstammar från romersk järnålder och är en av länets mest fascinerande fornlämningar. Här finns flera stora stenformationer som bara har sin motsvarighet på några få platser i Sverige. Många spännande fynd har gjorts här, och platsen är sägenomspunnen. Vid Drakaröret, som är en av Sveriges största treuddar, sägs en drake vakta en skatt och man bör inte vistas där nattetid...

I gläntan i den glesa tallskogen finns tolv gravar. Förutom treudden, som är 1 meter hög och 17 meter lång med insvängda sidor, finns två runda stensättningar, en kvadratisk stensättning, tre domarringar, tre stenkretsar och två bautastenar.