Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Kvalificerad kontaktledningstekniker

Kontaktledningstekniker är yrket för dig som gillar att arbeta utomhus, är social, säkerhetsmedveten, noggrann och intresserad av mekanik.

Arbetsuppgifter

Som kontaktledningstekniker arbetar du med att ersätta gamla kontaktledningar med nya och att underhålla och laga de befintliga kontaktledningarna. Du arbetar med el- och trafiksäkerhet på järnvägsspåren och du är en viktig pusselbit för att infrastrukturen ska fungera på bästa sätt. Till din hjälp har du spårgående fordon och du jobbar från korg. Yrket utövas utomhus och innebär att följa ritningar och att ha god materialkännedom. Det är ett fysiskt arbete som kräver god kondition och stor rörlighet.

Utbildningens upplägg

Utbildningen är 44 veckor och läggs upp i nära samverkan med regionala och nationella entreprenadföretag vilket innebär att utbildningens innehåll motsvarar kraven som dina framtida arbetsgivare ställer.

Övningsanläggning

Utbildningens praktiska övningar görs på skolans fullt utrustade övningsanläggning. Läs mer om övningsanläggningen här.

Praktik – Lärande i arbete (LIA)

14 veckor av utbildningstiden är praktik, Lärande i arbete (LIA) ute på företag och är en första kontakt med dina framtida arbetsgivare.

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Kostnad för eventuellt boende och resor under LIA betalas av den studerande. Det finns möjlighet att ansöka om stipenium via Aktiestinsen för kostnader relaterade till LIA. Eventuellt stipendium betalas ut efter utbildningen.

Efter utbildningen

Kontaktledningstekniker är ett yrke med karriärmöjligheter och utrymme för personlig utveckling. Det finns ett stort behov av fler kontaktledningstekniker vilket skapar mycket goda möjligheter för arbete efter avslutad utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som behövs för yrkesrollen.

Studiestöd och examen

Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Utbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen.

Ansökan

Ansökan till kvalificerad kontaktledningstekniker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. öppnar 5 februari 2024.

Nyfiken på hur det är att studera till kontaktledningstekniker? Fråga Joachim!

Joachim Kouassi har gått de behörighetsgivande elkurserna och studerat till kontaktledningstekniker. Han svarar gärna på dina frågor.

För Per och Claudio väntar en god arbetsmarknad

För Claudio Araneda och Per Jonsson var valet enkelt. Det järnvägstekniska yrket kontaktledningstekniker...

Kontaktledningsteknikern Eva har gjort karriär i hela sitt liv: ”Järnväg är roligt!”

Eva Gustafsson utbildade sig till kontaktledningstekniker 1982 och har varit branschen trogen sedan dess. I...

Tillbaka

Film

Claudio berättar varför han pluggar till kontaktledningstekniker.

Kontakt

Expandera Minimera
Thomas Gustafsson

Utbildningsledare

Jonas Karlsson

Tel: 0380-51 72 53
E-post: jonas.karlsson@nassjo.se

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö
nassjoakademin@nassjo.se

Logotype Myndigheten för yrkeshögskolan

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.