Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Kvalificerad kontaktledningstekniker

Kontaktledningstekniker är yrket för dig som gillar att arbeta utomhus, är social, säkerhetsmedveten, noggrann och intresserad av mekanik.

Arbetsuppgifter

Som kontaktledningstekniker arbetar du med att ersätta gamla kontaktledningar med nya och att underhålla och laga de befintliga kontaktledningarna och du arbetar mycket med el- och trafiksäkerhet på järnvägsspåren. Till din hjälp har du spårgående fordon och du jobbar från korg. Yrket utövas utomhus och innebär att följa ritningar och att ha god materialkännedom. Det är ett fysiskt arbete som kräver god kondition och stor rörlighet.

Utbildningens upplägg

Utbildningen är ettårig och läggs upp i nära samverkan med regionala och nationella entreprenadföretag vilket innebär att utbildningens innehåll motsvarar de krav som dina framtida arbetsgivare ställer.

Praktik – Lärande i arbete (LIA)

14 veckor av utbildningstiden är praktik, sk. Lärande i arbete (LIA) ute på företag. Här får du möjlighet att praktiskt tillämpa din nyförvärvade kunskaper samtidigt som du får en första kontakt med dina framtida arbetsgivare.

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden.

Efter utbildningen

Det finns ett stort behov av fler kontaktledningstekniker vilket skapar mycket goda möjligheter för arbete efter avslutad utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som behövs för yrkesrollen.

Studiestöd och examen

Utbildningen är eftergymnasial, avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Utbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen.

Ansökan

Ny utbildning startar i januari 2022. Vi kommer att erbjuda behörighetsgivande elkurser under hösten 2021. Ansökan är öppen t.o.m. 15 augusti.

Informationsträff

För dig som är nyfiken på YH-utbildningen Kvalificerad kontaktledningstekniker bjuder vi in till digital informationsträff onsdagen den 5 maj kl. 16.00-17.00.

För Per och Claudio väntar en god arbetsmarknad

YH-utbildningen kvalificerad kontaktledningstekniker startade i början av januari och för Claudio Araneda och ...

Kontaktledningsteknikern Eva har gjort karriär i hela sitt liv: ”Järnväg är roligt!”

Eva Gustafsson utbildade sig till kontaktledningstekniker 1982 och har varit branschen trogen sedan dess. I...

Tillbaka

Film

Claudio berättar varför han pluggar till kontaktledningstekniker.

Kontakt

Expandera Minimera
Thomas Gustafsson

Utbildningsledare

Thomas Gustafsson

Tel: 0380-51 72 59
E-post: thomas.gustafsson@nassjo.se

Logotype Myndigheten för yrkeshögskolan

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.