Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Om kommunen / Orter / Stensjön

Stensjön

Sjön Nömmen, Stensjön. Foto: Smålandsbilder.

 

Med vågskvalp, näckrosor och sus i trädtopparna. Så skulle natursköna Stensjön kunna beskrivas. Samhället är beläget i den östra delen av Nässjö kommun, tolv kilometer sydöst om Nässjö. Orten har ett sjönära läge med småsjöarna Stensjön och Skärvingen i norr och den större sjön Nömmen i söder. Orten har cirka 240 invånare och utgör en av stationerna utmed järnvägslinjen Nässjö-Vetlanda. I Stensjön finns några mindre industriverksamheter. Förskolan Regnbågen har barnomsorg för de yngsta i samhället, barn i förskoleklass upp till årskurs 6 åker till Sandsjöfors skola, ungdomar i årskurs 7-9 åker till Parkskolan i Bodafors. I Stensjön finns en lanthandel och nära centrum finns en populär badplats med sand och gräs, brygga och hopptorn. I sjön Skärvingen (Skärsboda) erbjuds också fiskemöjligheter med båtar att hyra med mera.

Stensjöns samhällsförening värnar om ortens utveckling och stärker gemenskapen mellan invånarna. Det är också föreningen som har ansvaret för badplatsen. Stensjöns IF har verksamhet in om fotboll och friidrott, är värd för Ullinge Cup, arrangerar cykelturer, med mera. 

Nömmen, vars västra del är en del av Nässjö kommun och den östra delen en del av Vetlanda kommun, är en av de större sjöarna i Jönköpings län. Nömmen är en del av Emåns avrinningsområde. Det finns många öar, holmar och skär som sticker upp som klippor i sjön. Nämmen är en populär sjö för bad- och båtliv, paddling och sportfiske. Fiskbeståndet är artrikt. Fågellivet skyddas genom att flera öar i sjön utgör fågelskyddsområde. Här finns en stor population av fiskgjuse. Sjön är ytvattentäkt i Vetlanda kommun.