Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs i hemmet efter vårdens bedömning av ditt behov. Hemsjukvård är till för den som behöver hälso- och sjukvård men inte kan ta sig till vårdcentralen själv eller med hjälp av assistans.
I första hand vänder du dig till din vårdcentral. Om din läkare bedömer att du har behov av hemsjukvård tas en kontakt med oss. Du kan också komma i kontakt med oss via vårdplanering på sjukhus. Sedan görs ett hembesök av kommunens sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut som gör en ny bedömning och fattar beslut om inskrivning i hemsjukvård. Om du inte längre är i behov av insatser skrivs du ut ur hemsjukvården och behåller din läkarkontakt på den vårdcentral som du tillhör.
Hitta vårdcentral, 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan få hemsjukvård vid ett enstaka tillfälle, under en viss tid efter en sjukhusvistelse eller om du behöver sjukvård i hemmet under en längre period.
Bor du på ett särskilt boende har du alltid rätt till insatser från hemsjukvården.
Efter du fått en hälso-och sjukvårdsinsats, rehabiliteringsinsats eller kanske en bedömning av hjälpmedelsbehov så kommer kommunens avgiftshandläggare sända ut en faktura från Nässjö kommun, som benämns hälso- och sjukvårdsavgift,
Avgifter för hälso- och sjukvård.
Hälso- och sjukvårdsavgift är undantaget dig som bor på särskilt boende, korttidsboende, har personlig assistans eller är under 19 år. För dig är hemsjukvård, rehabilitering och bedömning av hjälpmedel kostnadsfritt.
Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs i hemmet. Hemsjukvård är till för den som behöver hälso- och sjukvård men inte kan ta sig till vårdcentralen själv.
Du kan få hemsjukvård vid ett enstaka tillfälle, under en viss tid efter en sjukhusvistelse eller om du behöver sjukvård i hemmet under en längre period. Bor du på ett särskilt boende har du alltid rätt till insatser från hemsjukvården. Hemsjukvården är tillgänglig dygnet runt årets alla dagar.
För mer information och kontakt,
Om du har en funktionsnedsättning finns det hjälpmedel för att förbättra, uppväga eller bevara en nedsatt förmåga.
En kommunal distriktssköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast kan skriva ut det hjälpmedel du behöver. I vissa fall krävs kontakt med läkare med specialistkompetens. Den som skriver ut hjälpmedlet gör en bedömning utifrån ditt behov. Ibland behövs ett hembesök.
För mer information och kontakt,
Nässjö kommun har tecknat patientförsäkring i händelse av bedömd felbehandling inom kommunal sjukvård.
För mer information och kontakt,
Rehabilitering innebär att du, efter till exempel sjukdom, skada eller nedsatt allmäntillstånd, tränar upp dig så att du kan leva ett så självständigt liv som möjligt utifrån dina behov och förutsättningar.
Rehabilitering kan exempelvis bestå av gång- och förflyttningsträning eller träning att klara vardagliga aktiviteter.
För mer information och kontakt,