Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Ahmad sommarjobbar inom äldreomsorgen

Ahmad Jawish fick sommarjobb inom äldreomsorgen i Nässjö kommun. Det ledde till ett stående uppdrag som timvikarie och många nya erfarenheter.

Till vardags pluggar Ahmad teknik på gymnasiet i Eksjö. Han går sista året och tar studenten till sommaren. Drömmen är att studera vidare till byggnadsingenjör på Jönköpings universitet och han tänker fortsätta arbeta extra inom äldreomsorgen i Nässjö under studietiden.

- Man behöver inte läsa vård och omsorg för att söka sommarjobb inom äldreomsorgen, berättar Ahmad. Det passar alla som tycker om att arbeta med människor. Och efter ett arbetspass finns det fortfarande massor av energi kvar, tiden går fort och jobbet är roligt.

Hur gick det till när du sökte sommarjobb?

Det var enkelt! På kommunens hemsida finns beskrivning av tjänster inom olika områden. Man ska besvara ett antal frågor och sedan ringer de tillbaka inom några veckor. Det var en trevlig intervju där jag fick berätta om mig själv och mina erfarenheter, både jobb och fritidsintressen.

Har du några tips till de som ska söka sommarjobb i Nässjö kommun?

Det är viktigt att ha ett bra CV där du berättar om dina erfarenheter och vad du är bra på. Efter intervjun kan du ringa tillbaka och fråga hur det går, visa att du är intresserad av jobbet. Det tog knappt två veckor att få svar, sen fick jag mitt schema som sommarjobbare.

Hur ser en vanlig dag på ett äldreboende ut?

Om man jobbar morgonpasset börjar det med att kollegorna fikar tillsammans och fördelar arbetsuppgifterna. Alla gamla som bor på äldreboendet kallas för brukare. Vi börjar med att servera dem frukost. Och så hjälper vi till med olika saker som kläder, mediciner eller toalettbesök. Vissa av brukarna vill umgås och prata medan andra vilar på sina rum.

Kvällspasset är lugnare. Då serverar vi kvällsmat och gör i ordning brukarna inför natten. Vissa ska ha medicin, andra behöver hjälp med att byta om till pyjamas eller nattlinne.

Sommarvikarie inom äldrevården är på väg att sätta sig i en tjänstebil med Nässjö kommuns stadsvapen.

Vad ska man tänka på när man är ny på jobbet?

Våga ställ frågor till dina kollegor. Det är en trygghet, särskilt när man är ny. Fråga hellre en gång för mycket, då ökar chansen att kunna göra jobbet på bästa sätt. Det är ju människor vi har att göra med och personalens uppgift är att ge den bästa vård vi kan.

Hur är det att arbeta med äldre människor?

De gamla är trevliga men det är viktigt att ha tålamod. Precis som alla människor kan de vara glada, ledsna eller arga, det varierar från dag till dag. Det gäller att känna av deras humör och känslor. Efter ett tag lär man känna varandra och skapar en relation. Vi gör alltid vårt bästa för att de ska må bra.

Vad behöver man veta inför ett arbetspass?

Hos varje brukare finns instruktioner om vad man ska tänka på. Det är viktig information, sådant alla i personalen behöver veta. Någon kanske är förkyld eller har ramlat dagen innan. Alla gamla har olika behov.

Är det något med jobbet som är svårt?

Nej, dina kollegor finns alltid där för att hjälpa till men man måste våga be om hjälp. Det är särskilt viktigt i början när man är ny. Många ungdomar kan säkert vara rädda för de arbetsuppgifter som har med hygien att göra, till exempel att byta blöja, men det är bara en liten del. Vi hjälper gamla och de blir glada av att se oss. Jag vill uppmana alla att våga testa!

Hur viktigt är språket?

Mina förstaspråk är arabiska och turkiska medan nästan alla brukare pratar svenska. Men vi hittar alltid ett sätt att förstå varandra även om orden saknas ibland. Det gäller att lyssna ordentligt och bry sig om de gamla på äldreboendet.

Hur är stämningen på jobbet?

Alla kollegor som jag träffat i Nässjö kommun har varit trevliga. De är hjälpsamma och delar med sig av tips och råd. Vi skojar mycket med varandra och skrattar tillsammans, då gör alla ett bättre jobb. Ibland firar vi brukares födelsedagar med tårta och festligheter. Det är viktigt för att skapa god stämning och för att det ska hända något utöver det vanliga i de äldres inrutade vardag.

Vill du veta mer om att sommarjobba inom äldrevården eller funktionshinderomsorgen i Nässjö kommun?

Kontakt

Expandera Minimera

Vikarieförmedlingen
0380-51 81 88
vikarie.formedlingen@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.