Sommarjobb
Du som är över 18 år är välkommen att söka sommarjobb på kommunen. Möjligheten finns att jobba inom antingen äldreomsorgen eller funktionshinderomsorgen.
Ansök om sommarjobb
Du som vill jobba som semestervikarie under sommaren 2025 är välkommen att söka via annons. Annonsen finns tillgänglig vi länken här: Sommarjobb 2025 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan sommarjobba inom dessa områden
Du kan välja i vilket verksamhetsområde du önskar sommarjobba i. Du har möjligheten att välja två alternativ i din ansökan.
Funktionshinderomsorg – ordinärt boende
Inom funktionshinderomsorgen kan du arbeta med personer som bor i ordinärt boende, vilket innebär att personen bor i sitt hem. Där kan du bidra till att skapa en trygg och meningsfull vardag för dem. Funktionshinderomsorgen arbetar på olika sätt med personer med fysiska, psykiska eller kognitiva funktionsnedsättningar.
Som boendestödjare stöttar du personer med funktionsnedsättning i deras vardagssysslor. Din roll är att ge stöd utifrån den enskildes behov och önskemål, vilket kan inkludera hjälp med personlig omvårdnad, hushållssysslor, fritidsaktiviteter och att delta i sociala sammanhang. Arbetet innebär att du besöker personen i deras hem och stöttar dem i olika situationer, både i hemmet och ute i samhället. Målet är att skapa förutsättningar för ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt för den du stödjer. Du kommer att vara en viktig del av personens liv och bidra till att de kan leva ett liv på sina egna villkor.
En annan uppgift inom funktionshinderomsorgen är att arbeta på en korttidshem för barn och unga. Där får personer med funktionsnedsättningar miljöombyte och rekreation, samtidigt som det ger anhöriga avlösning. Arbetar du i en verksamhet som har korttidsplatser ger du tillfällig vård och omsorg åt vuxna med funktionsnedsättning, till exempel i samband med rehabilitering.
Du kan även arbeta inom daglig verksamhet som erbjuder meningsfull sysselsättning och aktiviteter som hjälper deltagare att utveckla sina förmågor, delta i samhället och få en strukturerad vardag. Det finns olika inriktningar på daglig verksamhet som till exempel industriarbete, aktiveringsverksamhet, café. Att arbeta i daglig verksamhet betyder att du är med och stöttar arbetstagare i sin dagliga sysselsättning utifrån den inriktning där de jobbar.
Funktionshinderomsorg – personlig assistans
Inom funktionshinderomsorgen kan du arbeta som personlig assistent och bidra till att skapa en trygg och meningsfull vardag för personer med funktionsnedsättning. Som personlig assistent arbetar du direkt med en person som behöver stöd och hjälp i sin vardag. Din roll är att ge stöd utifrån den enskildes behov och önskemål, vilket kan inkludera hjälp med personlig omvårdnad, hushållssysslor, fritidsaktiviteter och att delta i sociala sammanhang. En del personer behöver hjälp dygnet runt och andra delar av dygnet.
Arbetet som personlig assistent innebär att du följer med och stöttar personen i olika situationer, både i hemmet och ute i samhället. Målet är att skapa förutsättningar för ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt för den du stödjer. Du kommer att vara en viktig del av personens liv och bidra till att de kan leva ett liv på sina egna villkor.
Funktionshinderomsorg – särskilt boende
Inom funktionshinderomsorgen kan du arbeta på olika typer av särskilt boende för vuxna med funktionsnedsättning. Varje boende har sin egen lägenhet eller rum, men det finns också gemensamma utrymmen för sociala aktiviteter och måltider. Där bidrar du till att skapa en trygg och meningsfull vardag för de boende. I en gruppbostad bor vuxna med funktionsnedsättning som behöver mer omfattande stöd och hjälp i vardagen. Du kommer att arbeta med att ge stöd och hjälp dygnet runt, från personlig omvårdnad till att delta i aktiviteter och utflykter.
I en servicebostad bor vuxna med funktionsnedsättning som behöver stöd för att klara av sin vardag, men som kan leva mer självständigt. Varje person har sin egen lägenhet, men det finns också gemensamma utrymmen för socialt umgänge. Din roll blir att ge stöd och hjälp utifrån de boendes individuella behov, vilket kan inkludera hjälp med personlig omvårdnad, städning, matlagning och att delta i sociala aktiviteter.
Oavsett vilken typ av särskilt boende du arbetar på, kommer du att vara en viktig del av de boendes liv och bidra till att de kan leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt.
Äldreomsorg – ordinärt boende
Inom äldreomsorgen kan du arbeta med personer som bor i ordinärt boende och bidra till att skapa en trygg och meningsfull vardag för dem. Som personal inom hemtjänsten besöker du äldre personer i deras hem och hjälper dem med vardagssysslor som personlig omvårdnad, städning, matlagning och att delta i sociala aktiviteter. Målet är att skapa förutsättningar för ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt för de äldre.
För att personer ska känna sig trygga hemma och om något oförutsett skulle hända så finns enheten trygghetslarm. Trygghetslarmet åker och svarar på larm som inkommer från brukare runt om i kommunen. Larmet är bemannat dygnet runt och du som personal kan snabbt rycka ut och ge stöd när en äldre person larmar om hjälp. Detta kan innebära allt från att hjälpa till vid fallolyckor till att ge trygghet och stöd vid akuta situationer.
Nattpatrullen arbetar under natten för att säkerställa att äldre personer får den hjälp de behöver även under dygnets natt. Du besöker de äldre i deras hem och hjälper till med nattliga behov, vilket kan inkludera allt från personlig omvårdnad till att ge trygghet och säkerhet.
Arbetet på korttidsboendet innebär att du hjälper personer med blandade målgrupper och tillfälligt beviljade insatser, exempelvis anhörigavlastning, utredning av behov eller återhämtning efter sjukhusvistelse. Enheterna på boendet är indelade utifrån olika inriktningar såsom exempelvis rehabilitering, palliativvård eller demens. Här arbetar du med att ge stöd och hjälp under en begränsad period, med fokus på att skapa en trygg och omhändertagande miljö.
Äldreomsorg – särskilt boende
Inom äldreomsorgen kan du arbeta på olika typer av särskilt boende för äldre. Varje boende har sin egen lägenhet, men det finns också gemensamma utrymmen för sociala aktiviteter och måltider. Där bidrar du till att skapa en trygg och meningsfull vardag för de boende. På ett särskilt boende bor äldre personer som behöver mer omfattande stöd och hjälp i vardagen. Du kommer att arbeta med att ge stöd och hjälp dygnet runt, från personlig omvårdnad till att delta i aktiviteter och utflykter.
Din roll blir att ge stöd och hjälp utifrån de boendes individuella behov, vilket kan inkludera hjälp med personlig omvårdnad, städning, matlagning och att delta i sociala aktiviteter. Målet är att skapa en miljö som är så lik ett eget hem som möjligt, där de boende kan känna sig trygga och självständiga samtidigt som de får det stöd de behöver.
I Nässjö kommun finns det särskilt boende i Nässjö, Anneberg, Bodafors, Forserum samt Malmbäck.
Vad tycker de som sommarjobbat tidigare?
Siffrorna visar på resultatet från den utvärdering som gjorts med de som vikarierade under sommaren 2024. 189 av 355 svarade på semestervikarieutvärderingen.
- Hur har du blivit bemött av medarbetarna inom arbetslaget?
96,3% tycker att bemötandet har varit bra eller mycket bra. - Hur har du blivit bemött av chefenför arbetslaget?
93,6% tycker att bemötandet har varit bra eller mycket bra. - Hur har samarbetet inom arbetslaget varit?
96,3% tycker att samarbetet har varit bra eller mycket bra. - Känner du dig nöjd med vad du har presterat i sommar?
96,3% känner sig nöjda eller mycket nöjda. - Rekommenderar du en vän/bekant att börja arbeta på socialförvaltningen?
94,2% rekommenderar att arbeta på socialförvaltningen.