Modersmålsundervisning är ett eget ämne i grundskolan med egen kursplan och betygskriterier. Undervisningen sker oftast utanför ordinarie skoltid enligt Skolverkets bestämmelser. Rätten till modersmålsundervisning i skolan är reglerad i skollagen.
Med modersmål menas vanligtvis det språk som lärs in och talas i hemmet. Modersmålet har stor betydelse för barns språk, personlighets- och tankeutveckling. Ett välutvecklat modersmål ger bra förutsättningar att lära sig svenska och andra språk. I modersmålsundervisningen får ditt barn möjlighet att samtala, lära sig läsa och skriva på sitt modersmål. Detta stärker barnets självkänsla och identitet. Modersmålet är nyckeln till det kulturella arvet med litteratur, musik, traditioner och mycket annat som hjälper barnet att känna sina rötter.
Enheten för flerspråkighet tar emot anmälningar till alla språk, men för att vi ska kunna ordna modersmålsundervisning i ett språk måste det finnas minst fem anmälningar i kommunen i det aktuella språket. Det förutsätter också att vi kan rekrytera en lämplig lärare för aktuell undervisning. Ämnet modersmål vänder sig till de elever som har sitt modersmål som ett levande umgängesspråk. För att få delta i modersmålsundervisning behöver eleven tala språket i hemmet med en eller båda vårdnadshavarna. Eleven behöver också ha grundläggande kunskaper i språket eftersom det inte är nybörjarundervisning.
När det gäller nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, romani chib eller jiddisch kan undervisning ges även om barnen inte talar språket i hemmet varje dag. Läs mer på sidan Nationella minoritetsspråk.