Malmbäcksrundan

Exempelbild

Knappt två mil från Nässjö centralort hittar man det lilla samhället Malmbäck. En ort med bara lite drygt tusen invånare, men som kan erbjuda fantastiska besöksmål. Låt oss ta er med på en runda genom trollska skogar, forsande vattendrag, djupa hålor, långa gärdesgårdar, gamla el-turbiner och traktormuseum. Avsluta gärna turen uppe på toppen av södra Sverige eller med ett bad på en spännande badplats.

Rundan tar sin början i centrala Malmbäck vid torget. Vi åker rakt ut i den småländska skogen, som snabbt kryper tätt inpå.

De smala grusvägarna leder oss sakta fram till rundans första stopp, Skomakarens kammare. Det sägs att en skomakare i trakten någon gång mellan 1400-1800 talet blev inkallad i det militära för att strida mot dansken. Han ville hellre jobba vidare med sitt och bestämde sig för att gå under jord, bokstavligt talat. När kriget var slut och kyrkklockorna ringde kröp han fram från sin kammare.
Bra att veta: Grova skor rekommenderas för den som tänker klättra ner till kammaren, lämpar sig ej för små barn. Här finns en hel del stenar, klippblock och omkullfallna träd.

Vidare kommer vi till Linneryds gård. Här har man sedan 1800-talet brukat marken och hela 3500 (!) meter trägärdesgårdar inringar landskapet. Idag är den vackra gården ett museum och 2009 tilldelades man dessutom Nässjö kommuns byggnadsvårdspris för restaureringen av mangårdsbyggnaden.
Bra att veta: Visning i Linneryd efter överenskommelse, www.linneryd.com

Resan fortsätter och vi stannar till vid Stensjökvarn. Gården består av totalt 16 hus som alla är 200 - 300 år gamla och ligger vackert inbäddad i naturen. Redan 1918 sattes här en turbin in för att driva det intilliggande sågverket. Under en tid drev den dessutom hela Långserums by med ström, innan den under många år var overksam. Turbinen renoverades sedan och är nu åter i drift.

Vi lämnar Stensjökvarn och fortsätter genom de täta småländska skogarna. Nästa stopp på resan är traktormuseet i Tohult. En unik plats där ägaren till gården under många år renoverat och restaurerat gamla traktorer från i stort sett hela 1900-talet.
Bra att veta: Visning efter överenskommelse. Tfn 070-8155648

Resan börjar nu närma sig sitt slut, men innan vi beger oss tillbaka till Malmbäck rekommenderar vi en avstickare till södra Sveriges högsta punkt, Tomtabacken. Att Ida kunde se hela vägen in till Katthult ifrån flaggstången måhända, men det är ingenting i jämförelse med hur långt du kan se om du kliver upp i utkikstornet i Tomtabacken. Här tornar den storslagna höglandsnaturen upp sig på ett makalöst sätt.

Om vädret tillåter avsluta gärna rundan med ett svalkande dopp i Klappabadet omgiven av de stora skogarna.

Bra att veta: Start och slutmål är torget i Malmbäck.

Tips: Passa på att skaffa picknick före rundturen på ICA Malmbäck (vid torget).

Broschyr om MalmbäcksrundanPDF

Andra besöksvärda platser i närområdet

OC Candle
Egen tillverkning av Viktorialjuset och Ljusbutik
www.occandle

Erlandstorps blomsterverkstad
I gårdsbutiken finns blomsterarrangemang, inredningsdetaljer och presenter.
www.blomsterverksta.se

Hooks herrgård
Boende, restaurang, konferens spa och golfanläggning
www.hooksherrgard.se