Konsten att göra snö

Exempelbild

Att Nässjö är Smålands höjdpunkt gör att vintrarna är snöfyllda och nätterna stjärnklara. Här är luften hög, vyerna storslagna och årstiderna tydliga. Men skulle det trots allt fattas snö finns det ett gäng eldsjälar som ser till att göra spåren i Lövhult farbara.

Fem män kliver ut genom dörren på speakerhuset vid motionsgården i Lövhult. De har varma jackor och rejäla kängor. Det är Alf Olsson, Tomas Carlsson, Arne Kempe, Christer Nyhlén och Kenneth Kall som ger sig ut på ytterligare en vända för att titta till snökanonerna.

- Numera har vi ett torkskåp så kläderna hinner torka innan vi ska ut igen, säger Kenneth, en av ”snögubbarna” som är med och sprutar snö.

Numera har vi ett torkskåp så kläderna hinner torka innan vi ska ut igen

Snögubbarna är en grupp med frivilliga som hanterar snökanonerna i Lövhult. När temperaturen drar sig ner mot två, tre minusgrader kör de igång. Nere vid dammen finns en stor kompressor som får upp farten på både vatten och luft som via nergrävda rör åker fram till snökanonerna. Inuti snökanonen blandas luften med vattnet och sprutas med högt tryck ut genom flera munstycken. När de små vattendropparna faller till marken omvandlas de av kylan till snökristaller och på marken lägger sig konstsnön som ett täcke.

- Konstsnön måste ligga en eller två dagar innan den kan prepareras med pistmaskinen berättar Kenneth. Det vatten som inte blivit till snö måste hinna rinna undan då konstsnön annars blir för blöt för att kunna dra spår i.

Även om Lövhult har en modern konstsnöanläggning med åtta snökanoner med fyra munstycken på varje, så är konstsnö inget som gör sig självt. 34 snögubbar är det totalt som kör dygnet runt när vädret tillåter. Dygnen är indelade i fyra pass och man är minst två personer som hjälps åt. Snökanonerna ska flyttas för att få ett jämnt snötäcke. Munstycken behöver kontrolleras så att de inte fryser och när de gör det måste de värmas upp med blåslampa för att fungera igen.

- Det är för ungdomarnas skull! Friskvård är viktigt!

Målet är att ha en slinga på 3,1 km i gång under skidsäsongen men det får hela tiden anpassas efter vad som är möjligt.
- Det är för ungdomarnas skull! Friskvård är viktigt, säger Kenneth som varit med och sprutat snö i Lövhult i sju säsonger nu.

Tack vare Kenneth och de andra eldsjälarnas slit kan Lövhult erbjuda många fina vinterupplevelser för alla som bor i eller besöker Nässjö. Läs mer om snödjup och spårstatus på nassjo.se/vinter