Råbocken

Exempelbild

Konsten är en viktig del av en god samhällsmiljö och Statens konstråd har sedan 1930-talet verkat för att statens byggnader ska utsmyckas med god samtidskonst.

Råbock beställdes 1956 och bekostades av Televerket, som då ägde och hade sin verksamhet i fastigheten. I samma byggnad hade fotograf Helge Lundgrens sin fotoateljé. Lundgren hade ett stort intresse för konst och var under många år aktiv i Nässjö konstförening. Han lär ha önskat sig en abstrakt skulptur av en av periodens största svenska konstnärer Arne Jones. Televerket valde i stället en "get", till fotografens stora förtret.

Lars Andersson utbildade sig vid Henrik Blombergs målarskola i Stockholm, Bror Hjorts och Nils Möllerberg skulpturskola i Stockholm och studerade för Nils Sjögren vid Konstakademin i Stockholm. Hans verk, som inte sällan gestaltar djur, finns i en rad olika städer. Råbock finns, förutom i Nässjö, även i Västerås och Borås.

Konstnär: Lars Andersson (1910-2005)
Placering: Rådhusgatan 20
Ägare: Fastighetsägaren