Ballongmannen

Exempelbild

Under första delen av sin karriär använde Axel Wallenberg ett klassiskt formspråk och skapade ofta realistiska figurer.

Under 1900-talets mitt blev han mer abstrakt och skulpturstilen mer medioker. Ballongmannen kom till 1976 och fanns med i kultursommarutställningen i Nässjö 1979. Efter ett erbjudande från konstnären köptes den in av Nässjö kommun året därpå.

I 20 år stod Ballongmannen intill Stadshuset vid Rådhusgatan, men flyttades inför millenniumskiftet för att göra plats år Kolskyffeln. Den nya platsen på Stortorgets övre del blev kortvarig då statyn skadades i samband med torghandel. Efter lagning placerades den vid Wallenbergs skulptur Mor och barn i korsningen Köpmansgatan-Storgatan, men även här förekom skadegörelse. Efter ytterligare en lagning fick Ballongmannen sin nuvarande plats i skulptursamlingen i Stadsparken.

Konstnär: Axel Wallenberg (1898-1996)
Placering: Stadsparken, vid gångvägen mot kortsidan av Konsthallen.
Ägare: Nässjö kommun