Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Nässjö Outdoor Festival, 30 september

Lördag 30 september är det återigen dags för Nässjö Outdoor Festival på Stortorget i Nässjö. Välkommen till en dag med friluftsliv i fokus och låt dig inspireras av vad som finns att göra i den mäktiga höglandsnaturen!

Höglandsnaturen med dess djupa skogar och lugna sjöar är en viktig del av Nässjös stolta identitet. Denna lördag i september bjuder vi in naturen och vildmarkslivet till stan. Resultatet blir en friluftslivfestival för hela familjen fylld med kostnadsfria prova-på-aktiviteter, tävlingar och god lokal mat tillagad utomhus förstås.

Prova på skidskytte utan snö, mitt i stan. Vi kallar det Street Biathlon!

Den traditionella skidåkningen ersätts med kortare löpdistanser och skyttet genomförs med elektroniska gevär.

Ponnyer från Sagogården i Bodafors skrittar till stan. På årets outdoorfestival får alla som vill och vågar prova på ridning. Inga förkunskaper krävs. En rolig aktivitet för både små och stora barn.

Tänk på att vara lugn och varsam i hästarnas närvaro.

Tid för aktiviteten uppdateras här inom kort.

Likt tidigare år bygger vi upp den populära hinderbanan. Här får barnen, och modiga vuxna, utlopp för sin energi när de högt och lågt tar sig fram genom de olika hindren. En härlig utmaning som tåls att göras om och om igen.

Samla mod och kraft och ta dig an våra höga och häftiga klätterväggar som dagen till ära kommer att placeras på Stortorget. Klätterväggarna finns i både ett enklare och ett mer utmanande alternativ, välj själv den svårighetsgrad som passar dig!

Insektshotell fungerar som ett skydd eller hem till bin, humlor, nyckelpigor och andra insekter. Genom att skapa ett hotell och hänga upp i din trädgård bidrar du till ökad biologisk mångfald! Sitt ner en stund och pyssla ihop ditt alldeles egna insektshotell med hjälp av material från naturen. Linnea Lago från blomsterbutiken Linnean visar dig hur du kan gå tillväga.

Discgolf, eller Frisbeegolf som det också kallas, är en social sport på stark frammarsch. Inte minst i Nässjö. Föreningen Discgolf Nässjö jobbar aktivt för att fler ska förälska sig i sporten. Under festivalen får du träffa klubben, samt möjlighet att prova på att kasta disc. Utmana en kompis och se vem som lyckas bäst!

Kan du din karta och kompass? På festivalen kommer du ha möjlighet att testa dina orienteringskunskaper. Aneby SOK tillsammans med Länsförsäkringar arrangerar en mindre bana på Stortorget där du får prova på orientering.

Nu har du chansen att vinna ett presentkort på upp till 1000 kronor!

Under festivalen arrangerar Lövhult en butiksorientering där presentkort på olika butiker och kaféer i stan lottas ut till flera lyckliga vinnare. Butiksorienteringen består, likt en tipspromenad, av frågor som är utplacerade i olika butiker. Hämta en svarstalong av Lövhults representater på Stortorget och svara på alla frågor för att delta i utlottningen!

Vinnarna lottas ut och kontaktas inom kort.

Tändstålet är en äventyrares bästa vän och i vissa lägen en livsnödvändig kunskap. Företaget Enkla Friluftslivet brinner för outdoorlivet och jobbar aktivt med att tända gnistan hos flera. Under festivaldagen kan du besöka företaget i sitt tipitält och lära dig grunderna i hur du gör upp eld med tändstål. Kanske får du ytterligare ett och annat friluftsknep.

Gör dig redo för ett kajakäventyr på torra land. Sätt dig i en av kajakerna, fatta padeln och låna ett par VR-glasögon som tar dig till en helt ny värld. Kajakäventyret arrangeras av företaget Enkla Friluftslivet som till vardags hyr ut sina kajaker för riktiga äventyr.

Rykande muurikor, BBQ och burgare. På Nässjö Outdoor Festival samlas i år lokala mataktörer från Höglandet för att bjuda på smakupplevelser ni sent kommer att glömma. Bland annat finns Highland BBQ:s rykande ribs till försäljning, och en god meny från Jord Hav & Smak, Delikatessen med smaker för både barn och vuxna. Det vill ni inte missa!

Mat smakar bäst utomhus och få saker är lika mysiga som att grilla över öppen eld. På festivalen kommer du ha möjlighet att göra precis det. Vi har pinnar och marshmallows till alla som blir sugna på något sött. Välkomna till lägerelden och grilla!

Hälsa på scouterna från Barkeryds scoutkår och provsmaka deras hemlagade krabbelurer. Krabbelurer, även kallat skrabbelucker, är en blandning av pannkaka och sockerkaka och tillagas på ett stekbord över öppen eld. Ett ypperligt vildmarkssnacks!

Att vara scout är ett perfekt sätt att komma ut i naturen och lära sig mer om friluftslivet. Är du intresserad av att själv bli scout? Passa på att ställa dina frågor och knyta kontakt med kåren!

Ett stenkast från Stortorget ligger Nässjö stadspark och Ingsbergssjön. Här samlas såhär års en mängd olika fågelarter. Nässjö Ornitologklubb finns på plats i parken och du får möjlighet att upptäcka de olika arterna i en tubkikare.

Ornitologklubben ställer även ut en fotografier i glaskuben vid entrén till Kulturhuset Pigalle. Kika förbi och förundras över alla vackra fågelbilder!

Prova magnetfiske med enhet ungdom! När du magnetfiskar "fiskar" du efter prylar av metall som dumpats i våra vatten. En otroligt spännande aktivitet, för du vet aldrig vad som kommer att fastna på kroken! (I de bästa av världar får du inte napp - det ska ju inte förekomma skrot och nedskräpning i sjöarna.)

Du kommer även att kunna prova på vanligt fiske.

Fri entré

Plats

Stortorget, Nässjö city

Arrangör

Nässjö citysamverkan

Kontakt

Projektledare
Marcus Wårdmark
0380-47474