Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Sommarutställning: Inuti vädret - det synoptiska slagfältet - Bigert & Bergström

Metallskulptur mot en grå bakgrund, föreställande cirklar i ökande storlek nedifrån och upp som en tornado, med svarta pilar mellan dem.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Under sommaren visar Nässjö konsthall Bigert & Bergströms utställning Inuti vädret - det synoptiska slagfältet. Det är en utställning som berör klimat, väder och kultur, genom bland annat skulpturala installationer.

Klimatets inverkan på olika kulturers utveckling är obestridligt. Men vädrets hastiga växlingar har också påverkat både vardag och historiska ögonblick. Det kan röra sig om vinst eller förlust i ett militärt slag, att få en säker start på en rymdresa, eller ett möte mellan personer som får oväntade konsekvenser för ett helt släktträds förgreningar.

I installationen Vädret - det synoptiska slagfältet kan besökaren själva gå in i en skulptural gestaltning av en meteorologisk karta. Här har de olika tecknen som varm- och kallfront, isobarer, vindpilar, moln och hage materialiserats i form av speglande metallsymboler.

Utformade som hängande mobiler—vilka baserats på synoptiska väderkartor från olika platser i världen och datum—liknar de modernistiska, dekorativa skulpturer. Men de händelser som mobilernas väder omfamnar är allt annat än triviala, de har alla inverkat på historien på avgörande sätt.

I utställningen på Nässjö konsthall visas även en serie av tre glasskisser från 2010 som avbildar olika väderscenarier som har haft betydelse för historiska händelser. Bigert & Bergström har även producerat ett nytt verk till utställningen, ett självporträtt där hjärnvindlingar och födelsedatumsväder dubbelexponeras till en prognos över framtida idéer.

18 juni – 27 augusti
Vernissage: 18 juni kl 12-14

Plats

Nässjö konsthall

Arrangör

Kultur- och fritidsförvaltningen, Nässjö kommun

Pris

Fri entré

Webbplats