Vetgirig tisdag: Mustafa Can

Svenskhet – vem är svensk?

Mustafa Can

Foto: Anna Dammert

I denna föreläsning ger Mustafa Can en personlig berättelse och berättar om hur han själv gick från att vara en av ”dom” till att känna sig en av ”vi”.

När allt fler människor söker sig till Europa för att undvika krig och förföljelse och få ett bättre liv, breder samtidigt högerpopulismen och nationalismen ut sig. Till följd av detta uppstår ofta frågan om vår självbild. Vem är svensk och vad är svenskhet? Är det viktigt att känna sig att vara svensk och varför? Mustafa Can berättar om hur han själv gick från att vara en av ”dom” till att känna sig som en av ”vi”. Denna föreläsning är en personlig berättelse och reflektion där han försöker ge svar på några av de svåraste frågorna kring svenskhet.

Mustafas Can har i hela sitt liv brunnit för och engagerat sig i olika samhällsfrågor. Några ämnen som han brunnit extra mycket för är utanförskap, kultur, språk, makt, invandring, svenskhet, identitet och journalistik. Mustafa Can är en naturlig del av den svenska offentligheten. Han har genom åren tagit sig an både stora och små frågor i debatter i olika media. Hans engagemang speglar sig också i hans föreläsningar i skilda ämnen och olika sammanhang.

Mustafa Can har fått flera prestigefyllda priser, så som Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset, Publicistklubbens Guldpennan, Etermedias Ikarospris och Sveriges Essäfondpris. Som journalist har han främst skrivit för DN och SvD. Som föreläsare är Mustafa Can inspirerande, tankeväckande och insiktsfull. Med en unik berättargåva, scennärvaro, glädje, känsla och nya perspektiv gör Mustafa aldrig sina åhörare besvikna.

I föreläsningsserien Vetgirig tisdag får du möjlighet att ta del av föreläsningar med spännande teman och intressanta föreläsare. Kulturhuset Pigalle erbjuder kultur- och kunskapsupplevelser för dig som vill ta chansen att engageras och vidga din kunskapsbank i samhällsaktuella ämnen och historier.

Information gällande Covid-19: Vi följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om särskilda begränsningar.

Arrangör: Nässjö kommun

Kulturhuset Pigalle, Nässjö

Biljettinfo

BILJETTSLÄPP 28/6 2021
Pris: 100 kr
Senior/ungdom/stud: 50 kr
Överblivna biljetter säljs i entrén från kl 18.00, kontant- och swishbetalning.